Animalul cu pui surprins în Parcul Național Cheile Bicazului. Imaginile i-au înduioșat pe români. Al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup, are un trunchi scurt, picioare lungi și labe bine dezvoltate.
Specia sălbatică, cu pui, văzută în Parcul Național Cheile Bicazului. Fotografiile au fost pe placul internauților din România care s-au bucurat să vadă animalul în Munții Hășmaș în urmă cu aproximativ o săptămână.
Râsul și doi puiuți au fost filmați, pe timp de noapte, de o cameră instalată în grupa muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani. Aceștia apar în videoclipul postat pe social media pe o vreme destul de capricioasă, pe ninsoare.
În imagini se observă o femelă cu doi pui care merg pe un drum din cadrul parcului național. La un moment dat mama se oprește și pare că se uită direct în camera care a surprins-o în plină iarnă, în plimbarea sa.
Oficialii Parcului Național sunt de părere că această filmare este una rară, motiv pentru care spectatorii au lăsat numeroase comentarii. Mai mult, pasionații de ecologie sunt bucuroși că natura își urmează cursul normal.
„Imagini rare cu o femelă de râs și doi pui surprinse cu o cameră de monitorizare amplasată de colega noastră ranger- Demeter Gyongyi”, este mesajul transmis de autorități pe Facebook.
Râsul este unul dintre animalele sălbatice nocturne care trăiește și vânează solitar pentru că nu tolerează niciun alt animal adult. El trăiește în munții României, în special în zonele subcarpatine, în păduri unde găsește hrana necesară.
Este exclusiv carnivor, printre prada sa numărându-se cerbii și șoarecii. Femela comunică cu puii printr-un mieunat melodic care străbate distanțe lungi. Se despart de mamă când au vârsta de 2 ani pentru prima împerechere.
Râsul poate trăi maxim 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate. Mai mult, râsul este un indicator important al unui ecosistem sănătos și echilibrat. Din păcate, supraviețuirea speciei este pusă în pericol de braconaj.