Life

Acesta este animalul nemuritor. Trăsăturile sale îi fascinează pe oamenii de știință

Animalul nemuritor, specia care i-a fascinat pe oamenii de știință. Are abilități incredibile de supraviețuire și nu moare nici dacă e în pericol.
30.04.2023 | 14:09
Acesta este animalul nemuritor Trasaturile sale ii fascineaza pe oamenii de stiinta
Animalul nemuritor i-a fascinat pe oamenii de știință. Sursa foto: Facebook, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Animalul nemuritor i-a impresionat pe oamenii de știință cu trăsăturile sale. Specia trăiește în ocean și trece printr-un anumit proces atunci când este în pericol. Are abilități unice de supraviețuire.

Acesta este animalul nemuritor. I-a fascinat pe oamenii de știință

Turritopsis dohrnii este o specie de meduză descoperită pentru prima dată în anii 1880. E singurul animal care are un organism cu o rezistență unică. Atunci când este rănit, animalul se regenerează, fiind considerat nemuritor.

ADVERTISEMENT

Viața acestei specii începe ca la toate meduzele, ca o larvă, numită planulă, care se dezvoltă dintr-un ou fertilizat. Inițial, planula înoată, după care se așază pe fundul mării. Planula se transformă într-o colonie cilindrică de polipi.

În cele din urmă, aceștia generează meduze identice din punct de vedere genetic, care înoată liber și care cresc până la vârsta adultă în câteva săptămâni. Atunci când crește complet, Turritopsis dohrnii are un diametru de 4,5 mm. Este mai mic decât o unghie de la un deget mic.

ADVERTISEMENT

Un stomac roșu este vizibil în mijlocul clopotului său transparent, iar marginile sunt căptușite cu până la 90 de tentacule albe. Aceste meduze, deși sunt atât de mici, au o capacitate incredibilă de supraviețuire.

Drept răspuns la leziuni fizice sau la înfometare, acestea se transformă din nou în polip. În acest fel, meduzele fac un pas înapoi în procesul lor de dezvoltare. Colonia de polipi renăscuți înmugurește, eliberând meduze identice din punct de vedere genetic cu adultul rănit, notează American Museum of Natural History. În 1990 a fost observat pentru prima dată acest fenomen, iar specia a ajuns să fie numită “meduza nemuritoare”.

ADVERTISEMENT

În afară de faptul că este un supraviețuitor extraordinar, Turritopsis dohrnii este și un invadator din ce în ce mai agresiv. Recent, cercetătorii au identificat meduza ca fiind un “excelent autostopist”, foarte bine adaptat pentru a supraviețui călătoriilor lungi pe navele de marfă.

ADVERTISEMENT

Ce rol ar putea avea această specie de meduză în medicină

Oamenii de știință au un interes deosebit pentru mecanismul celular care stă la baza acestui proces, care poartă denumirea de transdiferențiere. Interesul crescut este dat de faptul există numeroase aplicații ale procesului în medicină.

Astfel, prin acest proces, o celulă adultă, specializată pentru un anumit țesut, se poate transforma într-un tip complet diferit de celulă specializată. Aceasta este o metodă eficientă de reciclare a celulelor.

Mai mult, este un domeniu important de studiu în cercetarea celulelor stem, care i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înlocuiască acele celule afectate de boli.