News

Pericol pentru românii care merg în concediu în Grecia: meduze veninoase au apărut în mai multe zone ale litoralului

Autoritățile din Grecia au semnalat apariția bancurilor de meduze mov în mai multe zone ale litoralului. Astfel, turiștii au fost informați că înțepătura meduzei Pelagia noctiluca este foarte dureroasă.
14.06.2022 | 17:04
Pericol pentru romanii care merg in concediu in Grecia meduze veninoase au aparut in mai multe zone ale litoralului
Înțepătura unei meduze Pelagia noctiluca este foarte dureroasă și poate afecta concediul turiștilor. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Explozia populației de meduze de-a lungul unor plaje din Grecia provoacă îngrijorarea oamenilor de știință și a turiștilor. Experții monitorizează proliferarea Pelagia noctiluca, o meduză purpurie al cărei venin provoacă dureri foarte mari.

Meduzele au observate mai ales în nordul Mării Egee

Meduzele au fost observate în mai multe părți ale Greciei, inclusiv în centrul și nordul Mării Egee, dar și în sud, în special în Golful Saronic, lângă Atena.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Egina au dezvăluit că la sfârșitul săptămânii trecute au fost observate foarte multe meduze. Pelagia noctiluca este prezentă în Marea Mediterană și are un diametru mediu de doar 6 cm.

Este o specie care se reproduce în largul mării și plutește în derivă pe curenții marini, ajungând astfel pe coaste și pe plaje. Populațiile mari de meduze apar periodic în Grecia.

ADVERTISEMENT

Meduzele se hrănesc de obicei cu plante marine mici, creveți sau pești și își folosesc tentaculele otrăvitoare pentru a ameți prada înainte de a o mânca.

Populații mari de meduze apar în Grecia la intervale de patru până la cinci ani. Acest fenomen a fost observat și în alte țări cu deschidere la Marea Mediterană.

ADVERTISEMENT

Meduzele apar în apele Greciei o dată la 4, 5 ani

În mările grecești, meduzele rămân de obicei doi, trei ani, iar perioada de ședere variază în funcție de regiune și de condițiile de mediu ale zonei marine respective.

Profesor de biologie marină la Universitatea Aristotel din Salonic, Charitos Hintiroglou, a declarat că populațiile de meduze cresc periodic. Fenomenul este încă în curs de studiu.

ADVERTISEMENT

Nu știm cu certitudine de ce prezintă această creștere a populației. Este un fenomen pe care îl observăm de o jumătate de secol. Nu este ceva nou.

În ultimii ani, la fiecare patru, cinci ani a existat un focar de dimensiuni diferite. Din cauza schimbărilor climatice și a creșterii prelungite a temperaturilor medii anuale, avem fenomene care devin din ce în ce mai frecvente.

Fitoplanctonul crește într-un ritm rapid, oferind hrană din belșug pentru zooplancton”, a spus profesorul Hintiroglou, conform greekreporter.com.

Mai multe studii științifice au constatat că meduzele își măresc numărul la temperaturi mai ridicate ale apei. Temperaturile mai ridicate ale apei ajută la ciclurile de reproducere ale meduzelor și permit grupurilor mai mari să se înmulțească în apele Greciei.

Ce trebuie făcut dacă ai fost înțepat de o meduză

Meduza Pelagia noctiluca este considerată una dintre cele mai periculoase specii din Marea Mediterană. Mușcătura ei este foarte dureroasă din cauza neurotoxinei transmise în momentul înțepăturii.

Turiștii au fost avertizați să nu folosească oțet, apa dulce, alcool sau amoniac pentru a reduce durerile în cazul în care au fost înțepați de meduza amintită. Aceste soluții nu ajută, ci dimpotrivă, agravează starea generală și durerea.

Durerea provocată de acest tip de meduză poate fi atenuată cu o soluție ușor alcalină, creată din bicarbonat de sodiu dizolvat într-o cantitate corespunzătoare de apă de mare.

Cele mai multe meduze purpurii au fost înregistrate în Golful Saronic, conform greekcitytimes.com. Potrivit hărții iNaturalist, cele mai multe dintre ele au fost observate în 2022 pe plaja Kavouri și pe coasta Vouliagmeni.

Plaja Glystra (Lagonisi), plaja Nisaki (Lavrio), plaja Koroni (Porto Rafti), plaja Avlaki (Porto Rafti), plaja Vravrona și Argira Akti (Nea Makri) sunt alte zone în care au fost observate bancuri de meduze.

ADVERTISEMENT
Tags: