Life

Acesta este orașul iluminat cu oglinzi. Locuitorii de aici nu văd soarele pe cer luni bune

Așa arată localitatea însorită cu lumină artificială. Oamenii nu au parte de razele soarelui foarte multe luni, în fiecare an.
19.09.2023 | 07:46
Acesta este orasul iluminat cu oglinzi Locuitorii de aici nu vad soarele pe cer luni bune
Așa arată localitatea însorită cu lumină artificială. Oamenii nu au parte de razele soarelui foarte multe luni, în fiecare an. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Acesta este orașul iluminat cu oglinzi. Locuitorii de aici nu văd soarele pe cer luni bune. Regiunea cu o suprafață de 2,59 km pătrați și peste 3.300 de localnici este una unică în lume și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Așa arată localitatea însorită cu lumină artificială. Oamenii nu au parte de razele soarelui foarte multe luni, în fiecare an

Rjukan este localitatea însorită cu lumină artificială. Orașul din provincia Telemark, Norvegia, se află la vest de capitala Oslo. Aici oamenii nu au parte de razele soarelui foarte multe luni, în fiecare an, fiind o zonă foarte vizitată de turiștii de pretutindeni.

ADVERTISEMENT

Foarte multe persoane doresc să vadă cum zona primește lumină printr-un sistem de oglinzi, începând cu data de 28 septembrie până pe 12 martie anul următor. Asta înseamnă că, timp de 5 luni și jumătate, soarele nu apare pe cerul localității.

Razele nu mai încălzesc regiunea din cauza unui fenomen natural. Concret, astrul nu mai poate încălzi orașul pentru că acesta se află în mijlocul unei văi și munții din apropiere împiedică lumina soarelui să ajungă în localitate.

ADVERTISEMENT

Ideea de a ilumina orașul în acest mod a apărut în anul 2005, după ce un localnic din Rjukan a vizitat Viganella, un oraș italian în care a fost instalată o oglindă similară. A întocmit un proiect numit Rjukan Sun Mirror și a reușit să obțină fonduri pentru a-și pune planul în aplicare.

Soluția a devenit realitate câțiva ani mai târziu, în 2013, când un sistem de oglinzi mobile a fost instalat pe versantul muntelui pentru a reflecta și pentru a redirecționa razele soarelui direct către piața centrală din oraș.

ADVERTISEMENT

Rjukan, orașul norvegian luminat de 3 oglinzi

Rjukan este în momentul de față un oraș iluminat de 3 oglinzi uriașe cu o suprafață totală de 51 de metri pătrați. Ele se mișcă la aproximativ 10 secunde și urmează direcția soarelui. Ele sunt montate la 450 de metri deasupra pieței centrale.

Din păcate, este încălzită doar această parte a localității, nu și restul regiunilor. Pe de altă parte, zona iluminată a devenit un loc de întâlnire pentru norvegieni în timpul iernii, dar și pentru turiștii care ajung aici din toate colțurile lumii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, orașul reprezintă un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2015. Este situat aproape de Parcul Național Hardangervidda, iar zona este cunoscută pentru vârful muntos Gaustatoppen și pentru lacurile din apropiere.

Totodată, Rjukan este un loc ideal pentru activități în aer liber, cum ar fi: drumeții, ciclism, schi și pescuit. Pentru o vedere panoramică a regiunii se poate lua telecabina care urcă până în vârful muntelui Gaustatoppen sau telecabina Krossobanen până la platoul montan Hardangervidda.

ADVERTISEMENT