News

Acești șoferi ar putea plăti amenzi de cinci ori mai mari. Legea RCA se va schimba

Potrivit unei propuneri legislative, acești șoferi ar putea să plătească amenzi mult mai mari. Modificări importante pentru polițele RCA.
14.02.2024 | 07:26
Acesti soferi ar putea plati amenzi de cinci ori mai mari Legea RCA se va schimba
Acești șoferi ar putea plăti amenzi de cinci ori mai mari. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Acești șoferi ar putea plăti amenzi de cinci ori mai mari, potrivit unui proiect legislativ inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Este vorba despre conducătorii auto care circulă fără asigurare RCA.

Amenzi de cinci ori mai mari pentru șoferi

Dacă la ora actuală amenda începe de la 1.000 de lei, conform propunerii ASF ar putea crește la 5.000 de lei. Pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare 3,5 tone, amenda ar putea ajunge până la 20.000 de lei.

ADVERTISEMENT

„Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002.

Cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”, prevede proiectul de lege, potrivit economica.net.

ADVERTISEMENT

Nu este singura propunere pentru modificarea legii RCA. Șoferii ar putea avea posibilitatea plătirii în rate a asigurării. De asemenea, polița RCA ar putea fi suspendată pentru o perioadă de timp, dacă mașina nu este folosită.

Conducătorii auto, obligați să declare dacă vor conduce mașina soției

Într-o astfel de situație, șoferii care își suspendă asigurarea vor fi obligați să scoată plăcuțele de înmatriculare și să nu parcheze autoturismul pe domeniul public. Mai mult, o altă modificare prevede ca proprietarii mașinilor să declare ce persoane folosesc autovehiculul.

ADVERTISEMENT

Vor fi declarați toți cei care conduc o mașină, inclusiv soția sau soțul, după caz. Dacă nu se vor conforma, șoferii din România vor fi amendați și vor plăti un preț mai mare pentru asigurarea RCA.

„Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind: seria și numărul contractului RCA, data încheierii contractului, părțile contractului RCA, conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului”, mai arată propunerea legislativă.

ADVERTISEMENT

Totodată, ASF dorește să fie introduse noi sisteme de calcul pentru conducătorii auto care nu sunt implicați în incidente rutiere. De altfel, cei care provoacă accidente grave ar putea să plătească cu 80% mai mult pentru polița RCA.

ADVERTISEMENT
Tags: