News

Ce nu trebuie să aibă șoferii la oglinda retrovizoare a mașinii. Amenda e 1.485 de lei

Șoferii care au astfel de obiecte la oglinda retrovizoare a mașinii riscă să fie amendați. Pot afecta vizibilitatea în timpul condusului.
28.01.2024 | 08:00
Ce nu trebuie sa aiba soferii la oglinda retrovizoare a masinii Amenda e 1485 de lei
Ce nu trebuie să aibă șoferii la oglinda retrovizoare a mașinii. Foto Hepta.ro / Unica
ADVERTISEMENT

Ce nu trebuie să aibă șoferii la oglinda retrovizoare a mașinii. Conducătorii auto din România se pot alege cu amenzi usturătoare dacă își „înfrumusețează” mașinile cu aceste accesorii. Amenda este de 1.485 de lei.

Obiectele pe care șoferii nu trebuie să le aibă la oglinda retrovizoare a mașinii

Obiceiul de a pune brăduți parfumați sau cruciulițe la oglinda retrovizoare a autoturismelor nu a dispărut, deși de câțiva ani legea nu permite acest lucru. Unii dintre șoferi încă preferă să își accesorizeze mașinile.

ADVERTISEMENT

Însă, potrivit Codului Rutier amenzile au crescut în 2024 pentru astfel de fapte. Polițiștii spun că aceste accesorii amplasate la oglinda retrovizoare pot afecta vizibilitatea în timpul condusului.

Din această cauză, pot avea loc accidente rutiere. Prin urmare, șoferilor din România nu le este permis să aibă astfel de obiecte la oglindă. Faptele constituie contravenții și sunt sancționate cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni.

ADVERTISEMENT

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, se arată în Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Amenzile sunt cuprinse între 1.485 lei și 3.300 de lei

Conform Codului Rutier, clasa a IV-a prevede acordarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Astfel, în 2024, sancțiunea pentru astfel de fapte este cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

ADVERTISEMENT

Amintim că din 2024 există o nouă modalitate de a calcula punctul de amendă. Concret, valoarea acestuia va fi de 5 la sută din salariul minim brut pe țară, față de 10 la sută cât a fost în ultimii ani.

Însă, mai multe ordonanțe de urgență au plafonat cuantumul punctului de amendă la 145 de lei, valoarea acestuia din anul 2017. Acum, punctul de amendă a crescut la 165 de lei față de 145 de lei.

ADVERTISEMENT

De altfel, coaliția de guvernare a propus ca din vara lui 2024, salariul minim brut să crească din nou la 3.700 de lei, față de 3.300 de lei cât este în prezent. Dacă acest lucru se va întâmpla, punctul de amendă va crește din nou.

 

ADVERTISEMENT