Guvernul României a adoptat o modificare importantă a RCA. Astfel, pe viitor, păgubiții unui asigurător aflat în faliment vor putea cere daune de peste 100.000 de euro, adică peste 500.000 de lei.
Din datele oficiale, românii păgubiți pe piața RCA după falimentele City Insurance și Euroins au încasat în 2023 peste 630 milioane de lei de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Acest organism, care plătește despăgubirile în cazul unui asigurător intrat în faliment, a acordat bani în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.
Din 2024, acest plafon va fi eliminat de Guvern, conform unei Directive UE. De notat că schimbarea legislativă nu se va aplica decât în cazul viitoarelor falimente, nu și retroactiv.
Miercuri, 31 ianuarie 2024, un act normativ adoptat de Executiv transpune în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2021/2118. Noua prevedere are rolul de a asigura protecția persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule, îndreptățite să primească despăgubiri în temeiul contractelor RCA în cazul falimentului sau lichidării asigurătorilor care au încheiat contractele pentru persoanele responsabile de producerea prejudiciilor.
Înainte de adoptarea Directivei UE, FGA a efectuat plăți din disponibilitățile sale, constituite în principal din contribuțiile asigurătorilor, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege, stabilit în prezent la un cuantum de 500.000 lei per creanță de asigurare.
Proiectul de lege adoptat de Guvernul Ciolacu vizează şi definirea distinctă a persoanelor prejudiciate RCA în cadrul creditorilor de asigurări. Acest aspect va asigura claritate în ceea ce priveşte, pe de o parte, faptul că plafonul actual de 500.000 de lei prevăzut de lege se menţine numai în ceea ce priveşte plata creanţelor de asigurare rezultate din alte forme de asigurare decât contractele RCA.
Pe de altă parte, actul asigură că, în caz de lichidare, care nu este bazată pe insolvenţă, Fondul are obligaţii de plată doar către persoanele prejudiciate îndreptăţite să primească despăgubiri în temeiul contractelor RCA, se arată în comunicatul Guvernului.
Principalele modificări adoptate de Guvern:
Într-un răspuns pentru HotNews, reprezentanții FGA au explicat ce modificări va aduce la plata daunelor modificările cerute de Directiva UE. Cea mai importantă este referitoare la despăgubirile prevăzute în caz de vătămări corporale, daune morale și deces.
Actul din UE, care va fi transpus în legislația românească, spune că fiecare stat membru trebuie să solicite ca suma minimă asigurată pentru care este obligatorie asigurarea RCA să fie, în cazul vătămărilor corporale, de minimum 6.450.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
Dacă vorbim de cazul daunelor materiale, limita minimă a despăgubirilor va fi de 1.300.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.