News

Nou acord global stabilit la COP26. Cele mai importante prevederi ale „Pactului climatic de la Glasgow”

După două sptămâni de dezbateri aprinse, participanții la conferința pentru climă COP26, de la Glasgow, au ajuns la un acord. Tema reducerii folosirii combustibililor fosili a fost cea mai delicată.
14.11.2021 | 20:55
Nou acord global stabilit la COP26 Cele mai importante prevederi ale Pactului climatic de la Glasgow
Noul acord global pentru climă a fost semnat după două săptămâni de dezbateri
ADVERTISEMENT

Conferința s-a încheiat cu o zi mai târziu decât era prevăzut, tocmai pentru că cele 197 de țări participante nu reușeau să cadă de acord, în principal pe tema finanțării impactului asupra țărilor în curs de dezvoltare și pe tema combustibililor fosili.

Textul final menționează în mod explicit cărbunele, care este cel mai mare contributor la schimbările climatice. Nici un acord de la cele 25 de conferințe COP dinainte de Glasgow nu a menționat cărbunele, petrolul sau gazul, sau chiar combustibilii fosili în general, ca factori ai crizei climatice, notează digi24.

ADVERTISEMENT

S-a stabilit limitarea încălzirii globale

Iată doar câteva dintre cele mai importante prevederi ale acordului: se susține limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, s-a făcut un apel fără precedent pentru reducerea treptată a ”subvențiilor ineficiente pentru combustibili fosili” , iar țărilor li se cere să ”revizuiască și să își consolideze” obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030 până la sfârșitul anului viitor.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a postat o scurtă declarație pe Twitter, în care laudă acordul la care au ajuns părțile la Glasgow. ”Am cerut națiunilor să se unească pentru planeta noastră la COP26 și au răspuns la acea chemare. Vreau să le mulțumesc liderilor, negociatorilor și militanților care au făcut ca acest pact să se întâmple, dar și oamenilor din Glasgow, care i-au primit cu brațele deschise”, a notat Johnson.

ADVERTISEMENT

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a declarat că peste 40% din cele 8.500 de centrale pe cărbune existente la nivel mondial vor trebui să se închidă până în 2030, sugerând în același timp că nu ar mai trebui să fi construite altele noi, pentru a menține obiectivele de stopare a încălzirii globale.

Defrișările de pădure, oprite până în 2030

”Sper foarte mult ca economiile avansate să devină un exemplu pentru lumea în curs de dezvoltare. Dacă nu o fac, dacă nu arată un exemplu pentru lumea în curs de dezvoltare, nu ar trebui să se aștepte de la lumea în curs de dezvoltare să pună urgență climatică în centrul priorităților”, a afirmat Fatih Birol.

ADVERTISEMENT

După negocieri dure pe alocuri, peste 100 de țări s-au angajat la Glasgow să oprească defrișările de păduri până în 2030 și să protejeze biodiversitatea prin utilizarea durabilă a terenurilor.

În plus, la inițiativa SUA și al UE, peste 100 de națiuni s-au alăturat unui program de reducere a emisiilor de metan cu 30% până în 2030. Cu toate acestea, China, Rusia și India, state care degajă cele mai multe emisii de metan în atmosferă, nu s-au alăturat acordului.

ADVERTISEMENT

Ajutor substanțial pentru Africa de Sud, țară dependentă de cărbune

Africa de Sud va primi aproximativ 8,5 miliarde de dolari de la SUA și UE ca ajutor pentru a renunța la cărbune, principala sa sursă de energie. Fondurile vor fi acordate sub formă de împrumuturi și granturi pe o perioadă de cinci ani, pentru ca Africa de Sud să renunțe la centralele pe cărbune, care furnizează aproximativ 90% din energia electrică a țării.

Peste 40 de țări care utilizează cărbunele pentru producerea de energie electrică, printre care Polonia, Vietnam, Canada și Chile, s-au angajat să renunțe la exploatarea acestui combustibil fosil până în 2040. Cu toate acestea, marile economii dependente de cărbune din lume, inclusiv SUA, Australia, China și India, nu au semnat acest acord privind renunțarea la utilizarea și finanțarea cărbunelui.

 

 

ADVERTISEMENT