News

Actele de studii, accesibile cu un cod QR. Planurile pe care le are Ministerul Educației privind digitalizarea diplomelor

Ministerul Educației intenționează să digitalizeze toate tipurile de acte de studii, astfel încât fiecare din acestea să fie accesate în baza unui cod QR.
23.03.2024 | 16:25
Actele de studii accesibile cu un cod QR Planurile pe care le are Ministerul Educatiei privind digitalizarea diplomelor
Ministrul Educației, Ligia Deca/ Foto: Facebook - Ligia Deca
ADVERTISEMENT

Digitalizarea actelor de studii este un proiect pe care Ministerul Educației vrea să-l implementeze odată cu viitorul an școlar. Astfel, diploma de bacalaureat, certificatele de competențe și toate celelate acte de studii vor primi un cod QR, informează digi24.ro.

Începând cu anul școlar 2024 – 2025, elevii și absolvenții nu vor mai trebui să meargă cu diverse copii după actele de studii acolo unde sunt ele necesare întrucât fiecare dintre acestea va primi un fel de CNP educațional.

ADVERTISEMENT

Diploma de bacalaureat, diploma de absolvire a gimnaziului, de absolvire a liceului, certificatele de competențe lingvistice și celelalte act de studii vor avea un cod QR, astfel că elevii nu vor mai trebui să facă un dosar întreg cu copii pentru dosarul de înscriere la facultate.

De asemenea, se estimează că va fi redusă și povara birocratică asupra funcționarilor din sistemul de educație întrucât nu vor mai trebui să stocheze maldăre de copii după diverse acte care sunt necesare potrivit legislației în vigoare.

ADVERTISEMENT

Procedura va fi generalizată din anul școlar 2024 – 2025, însă primii pași au fost deja făcuți astfel că  diploma de absolvire a liceului și cea de definitivat a profesorilor se eliberează de anul acesta cu cod QR, pentru că ele au fost parte a unui proiect pilot.

În afară de digitalizarea actelor de studii, Ministerul Educației a mai derulat un proiect major de informatizare a procesului educațional prin introducerea evaluării digitalizate la examenele naționale din această vară.

ADVERTISEMENT

Evaluarea, atât la simulări, cât și la examene, va fi digitalizată. Sesiunea de bac de toamnă din acest an s-a desfășurat cu evaluarea digitalizată. Asta înseamnă că toți profesorii corectează într-o platformă și se reduce astfel riscul de punctaje greșite din cauza oboselii (…) Practic, extindem acest nou sistem modern, digitalizat”, spunea ministrul Educației Ligia Deca la finele anului trecut.

Procedura evaluării digitale a fost utilizată deja la simularea pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, urmând să fie folosită și la examenele propriu-zise care vor avea loc în această vară, prin intermediul unei platforme digitale special concepute în acest scop.

ADVERTISEMENT

Printre avantajele evaluării digitale Ministerul Educației a menționat eliminarea birocrației întrucât borderourile de notare vor fi generate automate, reducerea timpului de lucru pentru evaluare și scăderea riscului erorii umane în privința calculului notei finale.

ADVERTISEMENT