News

Simularea la bacalaureat începe luni. Sunt așteptați la testare peste 146.000 de elevi

Începând de luni începe simularea la bacalaureat cu prima probă, cea de limba și literatura română, fiind așteptați în sălile de examen 146.000 de elevi.
03.03.2024 | 16:58
Simularea la bacalaureat incepe luni Sunt asteptati la testare peste 146000 de elevi
Ligia Deca, ministrul Educației/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Simularea pentru pentru examentul de bacalaureat începe luni, fiind organizată în peste 1.320 de unități de învățământ, iar numărul elevilor care vor putea participa este de peste 146.000. Este vorba de patru probe scrise care se vor desfășura în patru zile.

Este un efort de amploare şi doresc să încurajez elevii să fie prezenţi începând de mâine în număr cât mai mare la simulare pentru că este un exerciţiu important de familiarizare cu atmosfera examenului din vară. Este un exerciţiu important de a şti în ce zone trebuie concentrat efortul de recapitulare şi eventual recuperare”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, pentru TVR Info.

ADVERTISEMENT

Prima probă, din 4 martie este cea scrisă de limba și literatura română, urmată apoi de probba obligatorie a profilului, pe data de 5 martie. Miercuri, 6 martie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, pentru ca joi să aibă loc simulare la limba și literatura maternă, pentru elevii aparținând minorităților naționale.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Evaluarea lucrărilor se va face digitalizat prin intermediul unei platformei care a fost utilizate de Ministerul Educației și la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a sau la sesiunea de toamnă a examentului de bacalaureat de anul trecut.

Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit: îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens”, precizează ministerul.

ADVERTISEMENT

În ce privește notele obținute de fiecare elev, acestea nu vor fi automat trecute în catalog. Totuși, dacă părintele sau elevul major depune o cerere scrisă, notele pot fi consemnate în cataloagele unităților de învățământ.

În luna februarie, s-a făcut simularea pentru probele Evaluării Naționale ce se va desfășura în această vară pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a. La nivelul celor 3.747 de centre de examen, peste 12.000 de profesori asistenți au asigurat scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică ce va fi folosită și la simularea la bacalaureat.

ADVERTISEMENT

Rezultatele simulării de la Evaluarea Națională au fost deosebit de proaste pentru proba de matematică, unde doar 42,37% dintre elevii participanți au obținut cel puțin nota 5. Situația a fost mai bună la limba și literatura română, la care 73,98% dintre elevi au obținut peste 5.

ADVERTISEMENT