News

Activiștii PCR, printre care și Ion Iliescu, ar putea fi scoși de pe lista revoluționarilor

02.02.2021 | 17:42
Activistii PCR printre care si Ion Iliescu ar putea fi scosi de pe lista revolutionarilor
Activiștii de partid ar putea fi scoși din categoria revoluționarilor
ADVERTISEMENT

În Parlament va fi discutată o nouă epurare a listei  de revoluționari care beneficiază de o serie de privilegii acordate prin lege. Un proiect de lege vizează scoaterea din această categorie a persoanelor care au avut funcții de conducere în Partidul Comunist.

O a doua categorie căreia i s-ar putea retrage beneficiile legale este cea a militarilor, atât MApN, cât și MAI, care au acționat împotriva Revoluției.

ADVERTISEMENT

Potrivit inițiatorului legii, deputatul Florin Roman (PNL), sunt circa 200 de persoane care ar intra în aceste categorii și care nu  ar merita recunoștință din partea statutului român. Deși Roman nu l-a menționat explicit, printre cei care ar putea să-și piardă titlul este și fostul președinte Ion Iliescu, din cauza funcțiilor deținute în perioada dictaturii comuniste.

Circa 200 de persoane ar putea să piardă titlul de revoluționar

Roman propune Parlamentului adoptarea unei completări a Legii 341/ 2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului  din august 1977:

ADVERTISEMENT

(1) De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deținut funcții în structura de conducere a Partidului Comunist Român sau gărzilor patriotice, după caz.
(2) De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că, în perioada 1945-1989, au fost militari în armata română, cei care au făcut parte din aparatul de represiune (securitate și miliție) și care au dezinformat sau au folosit mijloace de informare în masă în scop de diversiune ori au acționat, sub orice formă, împotriva Revoluției Române din Decembrie 1989, au emis ordine și dispoziții în favoarea menținerii structurilor fostului partid comunist și pentru apărarea dictatorului.

Întrebat de FANATIK.ro dacă are indicii referitoare la persoane din aceste categorii care sunt beneficiari ai legii, Florin Roman a răspuns. „Da, am asemenea indicii. Nu vreau să dau nume pentru că s-ar interpreta că este o lege făcută împotriva unor persoane anume, dar sunt circa 200”.

ADVERTISEMENT

Roman a invocat și recentul scandal referitor la faptul că Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a întârziat procedurile de retragere a certificatelor unor informatori dovediți. Potrivit deputatului, în momentul de față sunt 34 de nume pentru care comisiei parlamentare de resort i s-a propus să retragă aceste certificate.

Probleme la Secretariatul de Stat pentru revoluționari

În octombrie 2020, Corpul de Control al primului-ministru a publicat raportul controlului făcut la Secretariat, raport în care se spune că nu există o evidență a numărului  beneficiarilor Legii 341/ 2004.

ADVERTISEMENT

Deși instantele de judecată au constatat, pentru foarte multe persoane, calitatea de colaborator sau de lucrător al Securității ca poliție politică, Secretariatul fiind informat despre aceasta, persoanele respective sunt în continuare beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, entitatea controlată nefinalizând demersurile de anulare a certificatelor și de retragere a titlurilor, pentru multe persoane nefiind nici măcar începute aceste demersuri”, se arăta în raport.

Chiar și în pofida acestor întârzieri, eliminarea colaboratorilor Securității a început. Astfel, pe 8 octombrie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de retragere a titlului de Luptător remarcat prin merite deosebire pentru Victoria Revoluției din 1989 pentru 30 de persoane, precum și retragerea unui titlu de Luptător cu rol determinant pentru Victoria Revoluției.

Problema este că procedura este una de durată întrucât calitatea de informator al Securității trebuie confirmată în instanță, prin decizie definitivă.  În plus, descoperirea turnătorilor se face mai mult accidental întrucât revoluționarii nu intră în categoriile de persoane pentru care verificarea este obligatorie. „Cei de la CNSAS  nu au o sarcină de a verifica revoluționarii. Procedura durează pentru că mai întâi trebuie să constate CNSAS și apoi este nevoie de decizia instanței – fond și apel”, declara, tot în octombrie, Adrian Moldovan, consilier la cabinetul președintelui de atunci al comisiei parlamentare de resort, deputatul George Sefer (PSD).

Eliminarea turnătorilor la Securitate, un proces lent

Astfel că pe la comisie au trecut în acest an două liste cu  turnători pentru care s-a propus retragerea titlului de revoluționar, fie de Luptător cu rol determinant, fie de Luptător cu merite deosebite, dar nu este sigur că aceștia sunt toți colaboratorii care beneficiază de pe urma Legii 341. Pe cele două  liste figurează 38, respectiv 108 persoane pentru care există definitive de colaborare. Pentru cei de pe prima listă au fost deja emise  decretele de retragere a titlurilor.

Aceste persoane vor pierde pe viitor avantajele de care au beneficiat până acum și riscă să răspundă penal potrivit articolul 9^2 al legii: „Persoanele care solicită eliberarea certificatelor potrivit prezentei legi poartă răspunderea penală pentru corectitudinea întocmirii dosarelor, a documentelor și probelor aflate în acestea.

În schimb, legea nu instituie niciun mecanism de recuperare a banilor de la cei care au obținut prin fraudă titlurile de revoluționar. „În lege nu se prevede expres acest lucru și cred că este și dificil de realizat pentru că intervin termenele de prescripție – 3 ani în dreptul civil și 5 ani pentru creanțele fiscale”, a spus Adrian Moldovan.

Asta înseamnă că turnătorii nu vor trebui să dea înapoi statului indemnizațiile primite de-a lungul anului  sau să achite facilitățile sau deducerile fiscale de care au beneficiat în mod ilegal. Iar acestea nu sunt puține chiar dacă OUG 95/2014 a limitat plata indemnizațiilor lunare doar pentru Luptătorii cu rol determinant, adică persoanele care au înfruntat regimul comunist, punându-și viața în pericol, până pe data de 22 decembrie 1989, ora 12.30, când Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul din sediul Comitetului Central al PCR.

ADVERTISEMENT