Actorul adorat de români care a iubit aceeași femeie ca bunul său prieten Jean Constantin. I se spunea ”Prințul”, dar puțini își mai amintesc de el acum. Povestea lui Gheorghe Cozorici care a încetat din viață la 60 de ani, în 1993.
Artistul iubit de oameni care a fost căsătorit cu aceeași femeie ca amicul său, Jean Constantin. Gheorghe Cozorici era cunoscut drept ”Prințul” pentru felul în care recita renumitele poezii ale lui Mihai Eminescu.
Poetul i-a fost aproape de suflet mai mult decât alții. Se povesteste că a recitat timp de trei ore, supărat și rezemat cu piciorul de un gard, la moartea colegului său de generație și prietenului său, regretatul Amza Pellea.
A uimit întreaga asistență. De această poreclă își amintesc și alți colegi de breaslă, printre care se numără Ilinca Tomoroveanu. Actrița a mărturisit că renumitul artist, cunoscut drept Ghiță Cozorici, era o persoană minunată.
„A fost dintre cei mai minunaţi, nu numai actori, dar şi cei mai minunaţi oameni pe care i-am cunoscut în teatru. Îl numeam Prinţul…”, își amintește colega sa, actrița Ilinca Tomoroveanu, conform oficialmedia.ro.
Cât despre viața amoroasă a fost însurat o singură dată, cu Elena Petcu, sufleur la Teatrul Naţional Bucureşti. S-au căsătorit în tinerețe, însă mariajul nu a durat foarte mult pentru că femeia i-a fost ”suflată” mai târziu de un alt actor și prieten bun.
Fosta soție a lui Gheorghe Cozorici a fost ultima parteneră de viață a lui Jean Constantin. Cei doi s-au căsătorit în anul 1980, când îndrăgitul actor avea 53 de ani. Căsnicia lor a durat aproximativ 30 de ani, până la moartea artistului român.
„Ultima mea soţie – că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare – e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani. Când am jucat O scrisoare pierdută ne-am cam împrietenit.
Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă! Am jucat la Teatrul Naţional O scrisoare pierdută.
Nina mi-a suflat mie în piesă. La sfârşit, am suflat-o eu de tot”, spunea la un moment dat regretatul Jean Constantin, pentru Focus TV din Buzău, conform adevărul.ro. Actorul a încetat din viață la 82 de ani, în 2010.
Gheorghe Cozorici a murit mult mai tânăr, la 60 de ani, pe 18 decembrie 1993. A jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti în numeroase piese, după ce a debutat pe scenă la 24 de ani, când a primit rolul lui Hamlet, prinţul Danemarcei.
În 1962 s-a lansat în cinematografie datorită peliculei Partea ta de vină. Mai este cunoscut din filme precum: Pădurea spânzuraților, Ciuleandra, Procesul alb, Gioconda fără surâs, Ștefan cel Mare sau Moartea unui artist.
Gheorghe Cozorici a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.