Life

Actorul care a fost vocea lui Amza Pellea în filmul Mihai Viteazul s-a stins, mult prea devreme, de dorul soției sale. Povestea de viață a marelui Emanoil Petruț

Actorul care a fost vocea lui Amza Pellea în filmul Mihai Viteazul s-a stins de dorul soției. Emanoil Petruț încetat din viață mult prea devreme.
15.03.2024 | 12:21
Actorul care a fost vocea lui Amza Pellea in filmul Mihai Viteazul sa stins mult prea devreme de dorul sotiei sale Povestea de viata a marelui Emanoil Petrut
Emanoil Petruț, actorul care a fost vocea lui Amza Pellea. Sursa foto: Facebook, istoriafilmuluiromanesc.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Actorul care a fost vocea lui Amza Pellea în filmul “Mihai Viteazul” s-a stins de dorul soției. A murit mult prea devreme, devastat de durere. Emanoil Petruț a fost unul dintre cei mai apreciați actori din secolul trecut.

Actorul care a fost vocea lui Amza Pellea în filmul Mihai Viteazul s-a stins de dorul soției. Povestea lui Emanoil Petruț

Emanoil Petruț a avut mai multe roluri memorabile de-a lungul carierei sale. L-a jucat pe conducătorul Revoluției de la 1821 din țara Românească în filmul “Tudor”, din 1963, precum și pe haiducul Amza în “Răpirea fecioarelor” și “Răzbunarea haiducilor” (1968).

ADVERTISEMENT

De asemenea, a dublat vocea lui Amza Pellea în două dintre cele mai renumite roluri istorice ale actorului, “Dacii” și “Mihai Viteazul”. Pentru aceste dublaje, Emanoil Petruț a rămas în memoria spectatorilor cu vocea lui, chiar dacă rolurile din filmele menționate au fost interpretate de Amza Pellea.

Născut pe 8 februarie 1932, la Mărășești, Emanoil Petruț a urmat școala primară și liceul la Focșani. A jucat, ca amator, la 15 ani, rolul fiului din piesa “Fiul meu” de Gergely Sándor la matineu, la Focșani. George Vraca l-a remarcat atunci, l-a chemat în cabina de machiaj și i-a spus să devină actor după ce își termină studiile liceale.

ADVERTISEMENT

Astfel, i-a urmat sfatul lui George Vraca, așa că a plecat la Iași în 1948, unde a susținut un concurs la Facultatea de Teatru. După ce a absolvit Institutul, în 1953, s-a angajat la Teatrul Nottara. A fost primit apoi în echipa Teatrului Național din București, în 1957, unde a jucat aproximativ 100 de roluri.

În 1969, la 28 de ani, s-a căsătorit cu Catinca Ralea fiica marelui critic literar Mihai Ralea. Aceasta era cu 3 ani mai în vârstă decât Emanoil Petruț. A fost traducătoare, regizoare de film și actriță, dar și realizatoare de emisiuni radio – TV.

ADVERTISEMENT

Pe 19 ianuarie 1981, Catinca s-a stins din viață la doar 51 de ani. Soțul ei a fost devastat de durere și nu a rezistat prea multă vreme fără femeia pe care a iubit-o.

Emanoil Petruț a murit la doar 51 de ani

După mai bine de doi ani și jumătate, pe 8 august 1983, Emanoil Petruț a trecut și el în neființă, îndurerat după ce și-a pierdut soția. Acesta avea tot 51 de ani la momentul decesului. S-a spus că marele actor s-a stins din viață de dorul soției și că și-ar fi presimțit decesul.

ADVERTISEMENT

“Ochii săi de culoarea lacurilor glaciare de munte nu vor mai reflecta în ei nici strălucirea Soarelui, nici luminile reflectoarelor. 

Vocea sa cu timbru baritonal şi accente vrâncene se va rătăci în eterul amintirii şi cine oare şi-o va mai reaminti peste numai câţiva ani ?

Cu fruntea sus și cu pas legănat a pornit spre o întâlnire la care era aşteptat. Mi-a spus-o nu fără vădită teamă, la o repetiţie de acum doi ani.

Poate că la capătul drumului, drumul acestei ipotetice întâlniri, îl aşteaptă un celebru hohot de râs (n.r. al soției)”, scria într-un articol din revista “Teatrul”, din 1953, potrivit newsweek.ro.

Tudor Petruț, nepotul actorului, a devenit și el cunoscut în lumea filmului. Acesta a jucat în celebrele filme “Liceenii” (1986) și “Extemporal la dirigenție” (1988).

ADVERTISEMENT
Tags: