Life

Actrița din România care a făcut furori în Franța. Chiar și președinții țării o adorau

Actrița din România care a devenit o adevărată legendă în Franța. A fost supranumită regina pieselor bulevardiere, iar francezii au iubit-o.
11.12.2023 | 14:50
Actrita din Romania care a facut furori in Franta Chiar si presedintii tarii o adorau
Actrița din România pe care francezii au iubit-o. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Elvira Popescu a debutat pe scenele din București, însă a devenit o adevărată legendă în Franța. Au iubit-o chiar și președinții țării și cele mai mari staruri ale lumii, precum Jacques Chirac, Christian Dior, Alain Delon.

Elvira Popescu, actrița din România care a devenit vedetă în Franța

Elvira Popescu a fost supranumită regina pieselor bulevardiere și-a și-a început cariera la începutul secolului XX, în București, dar a încheiat-o pe cele mai mari scene de la Paris, pe 11 decembrie 1993, la 99 de ani de viață- din care 65 i-a petrecut pe scenă.

ADVERTISEMENT

A venit pe lume pe 10 mai 1894, tatăl său fiind comerciant. Și-a descoperit talentul încă din copilărie și a avut susținerea familiei, mai ales a unchiului său, actorul  Ion Nicolescu.

A învățat meserie de la Aristizza Romanescu și Lucia Sturdza Bulandra. Iar după finalizarea studiilor a obținut roluri principale, lucru rar întâlnit la acea vreme, debutând în rolul Ilenei Cosânzeana din „Înşir’te mărgărite“ de Victor Eftimiu.

ADVERTISEMENT

A jucat la Teatrul Excelsior, unde a fost numită directoare artistică și pentru era foarte pricepută în domeniul administrativ, mai târziu a fost printre fondatorii Teatrului Mic. Mai târziu, după ce s-a stabilit în Franța, a fost numită și directoare la Théâtre de Paris şi la Theatre de Marigny.

Pe de altă parte, Elvira Popescu a și avut o viață personală de film. De trei s-a căsătorit. Prima căsnicie, cea în care s-a născut și unicul său copil, Tatiana Cornelia, a fost cu actorul de comedie Aurel Athanasescu.

ADVERTISEMENT

A doua căsătorie a fost cu Ion Manolescu-Strunga, ministru de Finanțe și Agricultură în acea perioadă. Iar ultima dată, actrița i-a spus da baronului francez Maximilien Sébastien Foy, alegându-se, astfel, cu titlul de contesă.

A cucerit publicul francez

Elvira Popescu i-a cucerit pe francezi, la fel cum a făcut și regretat Rona Hartner, încă din 1923, de pe vremea când pleca în turneu cu piesa Patima roșie. Se spune că atunci l-ar fi întâlnit pe actorul Louis Verneuil, cu care a trăit o poveste de dragoste tumultoasă, cu final tragic, căci în anul 1952 el s-ar fi sinucis din cauza artistei.

ADVERTISEMENT

Astfel că, s-a mutat în Franța, fiind angajată de iubitul său la Teatrul Louis Verneuil, acolo unde, în prezent, o sală îi poartă numele. Limba franceză nu-i venea mănușă, dar tocmai accentul a făcut-o atât de populară în Franța.

Succesul a venit rapid după ce a jucat în piesa Ma Cousine de Varsovie. Criticii au apreciat-o, iar actrița româncă a devenit „Reine du Boulevard“ – ce mai târziu a devenit titlul unei cărți pe care Charles Ford i-a dedicat-o.

Francezii au mai numit-o pe Elvira Popescu „Notre Dame du Théâtre“ sau „Monstre Sacré“, devenind chiar mai cunoscută decât Greta Garbo. Cu toate acestea, nu a uitat niciodată România, unde s-a întors cu drag și a dorit să joace, dar a fost refuzată.

Elvira Popescu a fost iubită de cele mai mari celebrități ale lumii, chiar și de Regina Maria și Regele Ferdinand, care s-ar fi îndrăgostit de ea. Totodată, Carol al II-lea și Elena Lupescu o îndrăgeau.

Pe de altă parte, președinții Franței erau oaspeții Elvirei Popescu. La adunările culturale pe care le ținea pe proprietățile sale participau, baronul francez Guy de Rothschild, Jacques Chirac – cel care a fost timp de 12 ani președinte, creatorul de modă Pierre Cardin, dramaturgul André Roussin, și politicianul francez Valéry Giscard d’Estaing- la rândul său viitor președinte, după cum notează adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT
Tags: