Adaosul comercial, limitat la mai multe produse alimentare. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca prețurile la anumite produse să nu crească. Este vorba despre ordonanța de urgență, cu caracter temporar, privind combaterea scumpirilor excesive.
Aceasta prevede anularea diferențelor de taxă și valoare adaugată, dar și anularea obligațiilor fiscale. Cea de-a doua este efectuată din oficiu de către organul fiscal competent. Legea a fost adoptată de Executiv în a doua parte a anului 2023.
“Având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a determinat creșterea prețului pe piață al energiei și gazelor naturale și a condus la efecte negative majore asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură (…).
Aceste creșteri au un impact direct asupra securității alimentare și a accesibilității prețurilor alimentelor la nivel mondial”, a transmis Guvernul, la momentul respectiv.
Actul normativ prevede ca adaosul comercial al procesatorului să fie de cel mult 20 la sută față de prețul de producție al unui produs. Acesta din urmă este calculat conform reglementărilor contabile aflate în vigoare.
În ceea ce privește cota de adaos comercial practicată de întreg lanțul de distribuție, nefiind valabil numărul distribuitorilor de lanț, este de cel mult 5 la sută față de costul de cumpărare. La acesta se adaugă cheltuielile operaționale.
Cota de adaos comercial în cazul vânzării cu amănuntul și cash carry este de cel mult 20 la sută față de prețul de cumpărare. Aici sunt adăugate cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
Totodată, produsele care ajung pe teritoriul țării și nu sunt incluse în procesul de procesare sau abatorizare, au un adaos comercial de maximum 5 la sută față de prețul de achiziție. La acesta se pun și cheltuielile directe și indirecte prevăzute.
Amintim că adaosul comercial este limitat la următoarele produse, până la finalul acestei luni: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită. De asemenea, se aplică și pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri.
„Operatorii economici prevăzuţi au obligaţia ca pe perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă să asigure în cantităţi suficiente produsele prevăzute în anexă”, se precizează în lege.