News

Alimente de bază mai ieftine până la finalul anului. Măsură analizată de Guvern, pe listă vor fi adăugate noi produse

Anunț important făcut de Marcel Ciolacu: alimente de bază mai ieftine pentru români până la finalul anului. Guvernul analizează extinderea plafonării adaosului comercial.
08.09.2023 | 12:31
Alimente de baza mai ieftine pana la finalul anului Masura analizata de Guvern pe lista vor fi adaugate noi produse
Vești bune de la Guvern: alimente de bază mai ieftine până la finalul anului. Noi produse ar putea apărea pe lista plafonării. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vin vești excelente de la Guvern. Marcel Ciolacu anunță alimente de bază mai ieftine până la finalul anului 2023. Executivul va prelungi plafonarea adaosurilor comerciale pentru unele alimente de bază.

Vești bune de la Guvern: alimente de bază mai ieftine până la finalul anului. Noi produse ar putea apărea pe lista plafonării

Guvernul PSD – PNL analizează în această perioadă posibilitatea de a extinde plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. În plus, se ia în calcul posibilitatea de a introduce și alte produse în această măsură, au declarat surse guvernamentale citate de Economedia.ro.

ADVERTISEMENT

Reamintim că o ordonanță de urgență (OUG) care a intrat în vigoare la 1 august a plafonat adaosul comercial, timp de trei luni, la 14 grupe de produse alimentare. Recent, premierul Marcel Ciolacu afirma că măsura va fi prelungită până la finalul anului 2023.

”Am vorbit şi de prelungirea Ordonanţei cu plafonarea preţurilor la produsele agricole şi alimentare. Am văzut cu ce propunere a venit statul francez, cu un acord pe 5000 de produse, noi am avut o Ordonanţă care a vizat doar 14 produse.

ADVERTISEMENT

Vom prelungi această ordonanţă până la sfârşitul anului (…) Cred că trebuie să intrăm într-o practică europeană, să avem un acord cu producătorii şi cu retailerii”, a declarat, săptămâna trecută, Marcel Ciolacu.

Lista celor 14 produse alimentare de bază care, teoretic, s-au ieftinit de la 1 august 2023:

  1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6. Mălai standard 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1L
  9. Carne proaspătă pui 9pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc)
  11. Legume proaspete vrac (oșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
  12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos 1 Kg
ADVERTISEMENT

Care sunt produsele care s-au ieftinit cel mai mult în august

La mijlocul lunii trecute, Consiliul Concurenței anunța că ultima lună de vară a venit cu ieftiniri importante la raft pentru alimentele de bază. Conform unui comunicat oficial, unele produse s-au ieftinit cu aproape 44%.

Astfel, prețul roșiilor a fost mai mic cu aproape 44%, în timp ce strugurii au costat mai puțin cu circa 38%. Au urmat în clasamentul ieftinirii ardeii, cu 32% mai ieftini. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

ADVERTISEMENT

Și alte produse importante au avut reduceri la raft. A scăzut și prețul mediu al brânzei telemea, cu aproape 13%. Iaurtul a fost mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%. De asemenea, pentru carnea de porc, prețul mediu a scăzut cu 1,8%.

ADVERTISEMENT