News

Marcel Ciolacu anunţă cum se va produce reducerea prețurilor la alimente. Dacă nu se va ajunge la un acord cu retailerii, guvernul va impune scăderea printr-un act normativ

Marcel Ciolacu a anunțat cum va pune în aplicare reducerea prețurilor la alimente, dacă nu va ajunge la un acord cu retailerii: îi va obliga prin act normativ.
23.06.2023 | 12:11
Marcel Ciolacu anunta cum se va produce reducerea preturilor la alimente Daca nu se va ajunge la un acord cu retailerii guvernul va impune scaderea printrun act normativ
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu insistă asupra faptului că producătorii români nu vor fi afectați de scăderea prețului la produsele alimentare de bază. Mai mult, Ciolacu a transmis că nu vrea să implementeze un act normativ, însă acesta va fi adoptat dacă e necesar. Momentan e neclar dacă retailerii au dispoziție să accepte cerințele PSD.

Marcel Ciolacu anunţă cum se va produce reducerea prețurilor la alimente

“Lăsaţi-ne să terminăm toate discuţiile din interior şi vom veni cu soluţia. Eu îmi doresc un acord pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa. Nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ. Dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu act normativ. Producătorii români nu vor fi afectaţi. Acordul este acord, cine îl încalcă, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative”, a declarat Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a recunoscut că momentan nu există o soluție pentru a reduce prețurile la alimentele de bază, însă se poartă discuții pe această temă foarte importantă. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu pare să calce pe urmele lui Viktor Orban, premierul maghiar care a intrat cu bocancii în economia Ungariei și a impus plafonări considerate absurde de unii experți.

”Încă lucrăm la sistem. Important este că încet-încet ajungem la un acord. Indiferent de ce sistem vom găsi împreună cu retailerii, distribuitorii – producătorii români nu vor fi afectaţi. De la acest principiu am pornit şi ne menţinem acest principiu. Am primit o listă. Le-am spus şi ieri, la începutul şedinţei de guvern. Sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente. Lăsaţi-ne să terminăm şi vom ieşi şi vom comunica. Încă aşezăm lucrurile. E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa”, a completat liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Marcel ciolacu a promis încă de acum câteva zile că va exista o scădere drastică a prețului la unele produse alimentare de ”bază” fără ca această măsură să pună presiune pe producătorii români. Cu toate acestea, semnalele dinspre retaileri nu erau pozitive, pentru că măsurile pregătite de PSD și Marcel Ciolacu nu sunt văzute cu ochi buni de specialiștii din economie.

“Aş vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducere a preţurilor la alimentele de bază. Şi vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ, şi chiar aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaţiei. Şi aici ne referim foarte clar la: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. Vreau să subliniez foarte clar: va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a concluzionat premierul.

”Dacă e să discutăm despre adaosul comercial, atunci vorbim de una dintre cele mai nefericite expresii care există. Intermediarul nu mărește prețul. Prețul nu se formează cost plus adaos comercial. Prețul se formează invers, cât dă consumatorul pe acel produs, la cât aș putea eu să-l produc sau să-l cumpăr din altă parte și ce rămâne, dacă rămâne ceva, este al meu.

ADVERTISEMENT

Deci termenul corect ar fi un fel de reziduu comercial. Dacă ideea de adaos comercial ar fi adevărată, atunci nu ar exista falimente. Nu mă interesează cât costă, pun 10% peste. Cum să dai faliment în condițiile astea? Deci e o absurditate, prețul se formează de la consumator către costuri de producție”, a comentat situația pentru FANATIK, economistul Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT