News

Adăpost din Primul Război Mondial scos la iveală de topirea unui ghețar. Ce au lăsat în urmă soldații

05.05.2021 | 19:11
Adapost din Primul Razboi Mondial scos la iveala de topirea unui ghetar Ce au lasat in urma soldatii
ADVERTISEMENT

Topirea unui ghețar a scos la iveală un adăpost din Primul Război Mondial. Peștera conținea o adevărată comoară pentru arheologi, artefactele recuperate ilustrând viața de zi cu zi a soldaților austrieci care foloseau adăpostul.

Adăpost din Primul Război Mondial scos la iveală de topirea unui ghețar. Ce au lăsat în urmă soldații

Cercetătorii au recuperat artefacte din Primul Război Mondial dintr-un adăpost rupestru din nordul Italiei, scos la iveală de topirea unui ghețar.

ADVERTISEMENT

În timpul războiului, peștera adăpostea 20 de soldați austrieci staționați pe Muntele Scorluzzo pe frontul alpin, aproape de celebrul pas Stelvio, a declarat marți istoricul Stefano Morosini pentru CNN.

În timp ce oamenii de știință știau că adăpostul există, au reușit să intre în el doar în 2017, deoarece ghețarul din jur s-a topit, a adăugat Morosini, care este coordonator științific al proiectului de patrimoniu din Parcul Național Stelvio și predă la Universitatea din Bergamo.

ADVERTISEMENT

În interior au găsit mâncare, vase și jachete făcute din piei de animale, printre multe alte articole, a spus el.

Adăpost din Primul Război Mondial scos la iveală de topirea unui ghețar. Ce au lăsat în urmă soldații Foto: White War Museum via CNN
Adăpost din Primul Război Mondial scos la iveală de topirea unui ghețar. Ce au lăsat în urmă soldații Foto: White War Museum via CNN

Artefactele ilustrează „viața de zi cu zi foarte grea” a soldaților, care au avut de-a face cu „condiții extreme de mediu”, a spus Morosini. Temperaturile pot coborî pe timp de iarnă la -40 grade Celsius, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

“Soldații au trebuit să lupte împotriva mediului extrem, să lupte împotriva zăpezii sau a avalanșelor, dar și să lupte împotriva inamicului”, a spus Morosini. „Artefactele sunt o reprezentare, ca o mașină a timpului, a … condițiilor extreme de viață din timpul primului război mondial”, a mai spus el, adăugând că în fiecare vară apar tot mai multe obiecte în timp ce ghețarul se topește.

“Este un fel de muzeu în aer liber”, a spus Morosini, care a precizat că în urmă cu cinci ani au fost găsite cadavrele a doi soldați, împreună cu documente care le-au permis identificarea și rămășițele lor pământești fiind returnate familiilor lor.

ADVERTISEMENT

Artefactele din adăpostul din peșteră vor face parte dintr-o colecție, care urmează să fie inaugurată la sfârșitul anului 2022, la un muzeu dedicat Primului Război Mondial în orașul Bormio din nordul Italiei, a spus Morosini.

Adăpostul a fost ocupat în primele zile ale războiului de către trupele austriece, care l-au făcut complet invizibil din partea italiană sau pentru observația aeriană, potrivit unui comunicat al Muzeului Războiului Alb, situat în Adamello, nordul Italiei.

Acesta se află la o altitudine de 3.094 metri (10.151 picioare), chiar sub vârful muntelui Scorluzzo, iar lucrările de excavare au fost efectuate în fiecare iulie și august începând cu 2017, îndepărtând aproximativ 60 de metri cubi de gheață din peșteră.

Au fost recuperate în total 300 de obiecte, inclusiv saltele de paie, monede, căști, muniție și ziare.

„Descoperirile din peștera de pe Muntele Scorluzzo ne oferă, după peste o sută de ani, o felie de viață la peste 3.000 de metri deasupra nivelului mării, unde timpul s-a oprit pe 3 noiembrie 1918, când ultimul soldat austriac a închis ușa și s-a repezit la vale”, se arată în comunicatul de presă al muzeului.

ADVERTISEMENT