News

Aderarea României la Schengen, discutată în Colegiul Comisarilor din CE. Reacție oficială: ”Am intrat în linie dreaptă”. Update

România se află înaintea ultimului examen dinaintea votului pentru admiterea în Schengen. Aderarea e discutată în Colegiul Comisarilor
15.11.2022 | 20:25
Aderarea Romaniei la Schengen discutata in Colegiul Comisarilor din CE Reactie oficiala Am intrat in linie dreapta Update
România va afla pe 8 decembrie dacă va fi primită în Schengen Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
15-11-2022
18:26

Europarlamentarul Victor Negrescu: ”Am intrat în linie dreaptă”

Europarlamentarul Victor Negrescu a făcut anunțul oficial referitor la integrarea României în Schengen.

”România îndeplinește toate criteriile specifice Schengen de foarte mult timp. România a intrat în linie dreaptă privind aderarea la spațiul Schengen. Astăzi s-a prezentat în cadrul Grupului de lucru privind Schengen draftul de rezoluție privind aderarea țării noastre la zona de liberă circulație. În documentul prezentat (atașat) se admite faptul că România îndeplinește toate criteriile specifice Schengen de foarte mult timp. Se pare că Olanda a rămas izolată și singura țară care încă exprimă reticențe”, a scris Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul subliniază că cele mai mari semne de întrebare au fost ridicate de Bulgaria.

”Cele mai multe comentarii au privit Bulgaria. Documentul privind aderarea Croației are alte prevederi decât cel al României și Bulgariei. Momentan rezoluția nu are nicio dată certă de aderare la Schengen, aceasta se va decide ulterior, cel mai probabil în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne”, a concluzionat Negrescu.

România a mai parcurs o etapă în drumul spre Schengen, aflându-se acum la doar trei săptămâni şi jumătate de momentul decisiv în care Consiliul JAI va decide primirea sau nu a ţării noastre în spaţiul de liber schimb.

Zece milioane de euro pentru frontiere şi aderarea României la Schengen

Ţara noastră a ajuns în situaţia în care Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene va discuta miercuri, la Bruxelles, raportul de aderare şi stadiul de pregătire pentru cooptarea sa în Schengen. Analiza are loc în condiţiile în care, potrivit surselor Digi24, recomandarea Comisiei Europene în privința aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen este una pozitivă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt analizate concluziile parțiale ale raportului realizat de Comisia Europeană privind protecția frontierelor de către România și Bulgaria, cu rezultate pozitive pentru țara noastră.

Optimismul este sporit şi de un anunţ al europarlamentarului Victor Negrescu, care spune că în bugetul european pentru anul 2023, finalizat luni noapte, zece milioane de euro au fost alocate pentru protejarea frontierelor externe ale UE, inclusiv aderarea României la spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

România poate profita de aceste noi oportunități pentru a accesa aceste sume la nivel european și pentru a ajuta cetățenii și IMM-urile să treacă cu bine peste provocările și crizele pe care le traversăm“, a transmis Negrescu.

Pe de altă parte, europarlamentarul are ceva temeri legate de faptul că, în paralel, separat de România și Bulgaria, există și o propunere de rezoluție privind Croația, ceea ce poate conduce la o aderare separată la spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

În perspectiva Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie, când ar trebui adoptată o decizie privind aderarea României la spațiul Schengen, există câteva momente cheie, mai anunţă Victor Negrescu: “Primul, cu aproximativ o săptămână înaintea reuniunii miniștrilor, când urmează să fie adoptate pozițiile statelor membre în parlamentele naționale, iar al doilea, în data de 30 noiembrie, când au loc ședințele, atât în format Coreper II, cât și cea a grupul de lucru privind Schengen, unde vor exista dezbateri definitorii pentru decizia finală“.

Totuşi, grijile României au sporit zilele trecute, când opoziţiei făţişe a parlamentarilor olandezi li s-a alăturat social-democraţii din Suedia, care susţin că nu este în interesul Stockholm-ului ca ţara noastră să fie primită în Schengen.

ADVERTISEMENT

Această luare de poziţie este cu atât mai curioasă cu cât în urmă cu o lună preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se întâlnea chiar cu liderul social-democraţilor suedezi, după care dădea asigurări că România beneficiază de sprijinul total al scandinavilor pentru aderarea României la Schengen.

Mai mult, Ciolacu a criticat la momentul respectiv partidele de dreapta din ţara noastră, pentru faptul că nu fac eforturi în Europa pentru ca familiile lor politice să susțină aderarea țării noastre în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT