News

Aderarea României la Schengen nu va fi discutată în următorul Consiliu European din 15 decembrie

Aderarea României la Schengen nu va fi discutată în următorul Consiliu European din 15 decembrie, lucru confirmat de informațiile oficiale.
14.12.2022 | 21:39
Aderarea Romaniei la Schengen nu va fi discutata in urmatorul Consiliu European din 15 decembrie
Parlamentul European. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul European va discuta, probabil, în viitor aderarea Bulgariei și României la Schengen, însă cu siguranță nu în viitorul apropiat.

Aderarea la Schengen nu se discută pe 15 decembrie

În 15 decembrie Consiliul European se întrunește din nou, însă tema Schengen va fi ignorată. În schimb se va discuta despre războiul Rusiei din Ucraina, despre securitate, apărare, energie și economie, precum și politica externă a UE.

ADVERTISEMENT

”Consiliul European va discuta despre cele mai recente evoluții ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei și despre modul în care poate fi ajutată Ucraina să treacă cu bine prin această iarnă.

În acest context, liderii UE vor discuta despre menținerea sprijinului politic, militar, umanitar și în materie de protecție civilă pentru Ucraina și despre modul în care se poate acorda asistență pentru refacerea infrastructurii critice a Ucrainei”, este precizat pe siteu-ul Consiliului, conform Gândul.

ADVERTISEMENT

O temă importantă care va fi dezbătută de Consiliul European o reprezintă criza energetică. Așadar, liderii europeni vor să vadă ce rezultate au avut până acum măsurile propuse care au vizat reducerea cererii de energie, evitarea raționalizării, asigurarea securității și scăderea prețurilor la energie.

Totodată, liderii UE au invitat Comisia Europeană să accelereze reforma pieței energetice. Se va discuta, totodată, cu zece țări non membre UE, din vecinătatea sudică a continentului, care doresc diverse parteneriate transatlantice.

ADVERTISEMENT

Cu toate că subiectul Schengen nu e pe ordinea de zi, Klaus Iohannis a promis că va ridica din nou acest subiect. Austria și Olanda nu par să-și fi schimba părerea referitor la România și Bulgaria, astfel că totul se va rezuma la declarații politice.

Dintr-un total de 27 de țări membre UE, Austria și Olanda sunt singurele care s-au opus aderării Bulgariei și României. Olanda a avut, de fapt, de obiectat doar referitor la Bulgaria, însă acest lucru nu ar mai fi contat din cauza veto-ului austriac.

ADVERTISEMENT

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată fără probleme, astfel că această țară devine membru Schengen de la 1 ianuarie 2023, cu toate că traseul migranților ilegali care supără Austria trece prin această țară.

ADVERTISEMENT