News

Olaf Scholz susține lărgirea Spațiului Schengen către România și Bulgaria. ”Trebuie să continuăm să facem progrese”

Cancelarul german a salutat decizia de a permite aderarea Croației la Schengen și a spus că România și Bulgaria vor urma rapid.
14.12.2022 | 15:13
Olaf Scholz sustine largirea Spatiului Schengen catre Romania si Bulgaria Trebuie sa continuam sa facem progrese
Cancelarul Scholz în timpul declarației sale guvernamentale din Bundestag. Foto: Guvernul federal/Trutschel
ADVERTISEMENT

Olaf Scholz s-a adresat parlamentului german înaintea participării la summitul UE-ASEAN și la Consiliul European, făcând o retrospectivă a anului 2022 în declarația sa.

Olaf Scholz susține lărgirea Spațiului Schengen către România și Bulgaria

Cancelarul german a declarat că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a fost un punct de cotitură “pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume”, dar agresiunea Moscovei a dat un nou impuls procesului de extindere a UE.

ADVERTISEMENT

Înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, Scholz a subliniat din nou că este important ca Bosnia-Herțegovina să devină și ea candidat la UE în această săptămână: “Este în interesul nostru german și european ca Balcanii de Vest să devină parte a UE”.

Acesta a declarat că îl preocupă în mod deosebit ca procesul de aderare a celor șase state din Balcanii de Vest să avanseze. Conflictele din trecut nu s-au încheiat, dar pot fi depășite.

ADVERTISEMENT

“Progresul spre aderarea la UE este posibil! În iunie, calea spre aderarea la UE a fost deschisă și Ucrainei, Moldovei și, în viitor, Georgiei.

De asemenea, este în interesul nostru ca Croația să facă parte din spațiul Schengen începând cu 2023. Deși acest lucru nu este încă cazul României și Bulgariei, acestea vor urma rapid. Trebuie să continuăm să facem progrese pe această cale”, a subliniat Scholz în discursul său.

ADVERTISEMENT

Șeful guvernului de la Berlin a mai spus că președintele rus a calculat greșit în mod fundamental și a subestimat unitatea Europei și a Occidentului democratic.

“Putin s-a înșelat asupra curajului ucrainenilor. În ce privește Europei. În ce ne privește pe noi și caracterul democrațiilor noastre. În ce privește voința noastră de a rezista iluziilor marilor puteri și imperialismului. Aceasta este adevărata poveste a acestui an.”

ADVERTISEMENT

Olaf Scholz a anunțat și că sprijinul pentru Ucraina va continua “exact atât timp cât va fi necesar”.

La Consiliul European, a mai spus el, se va ajunge la un acord nu numai asupra modului în care Uniunea Europeană ar putea ajuta Ucraina să treacă iarna, ci și asupra resurselor financiare de care țara va avea nevoie în anul următor.

Pentru 2023, UE va oferi Ucrainei încă 18 miliarde de euro sub formă de asistență financiară excepțională. “Lucrările la Planul Marshall pentru reconstrucția pe termen lung a Ucrainei progresează, de asemenea”, a mai declarat Scholz.

ADVERTISEMENT