Life

Adevăratul motiv pentru care lăcrimăm atunci când tăiem ceapa. Puțină lume știe explicația științifică

Care este explicația științifică a lacrimilor pe care le vărsăm atunci când tocăm ceapa. Nu multe gospodine s-ar fi așteptat la asta.
10.04.2024 | 23:17
Adevaratul motiv pentru care lacrimam atunci cand taiem ceapa Putina lume stie explicatia stiintifica
Care este explicația lacrimilor pe care le vărsăm atunci când tocăm ceapă. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, ceapa este unul dintre cei mai mari inamici ai gospodinelor de pretutindeni. Aproape că nu există persoană care să nu verse o lacrimă în timp ce toacă această legumă. În timp ce mulți deja s-au obișnuit deja cu ritualul vărsării de lacrimi, alții se întreabă de ce se întâmplă asta.

De ce plânge toată lumea atunci când toacă ceapă

Ceapa este unul dintre cele mai gustoase și mai aromate ingrediente din bucătărie. Această legumă poate schimba radical gustul oricărui fel de mâncare. Însă, până la a ajunge să o adăugăm în diverse preparate, ceapa trebuie tocată.

ADVERTISEMENT

Tocatul cepei este un adevărat coșmar pentru toate gospodinele. Încă din momentul în care această legumă este curățată, încep să apară primele lacrimi. Însă, atunci când este tocată, multe persoane încep să plângă serios.

Ei bine, dacă te numeri printre ele, ar trebui să știi că vinovată nu este, neapărat ceapa. Organismul nostru are o astfel de reacție la mirosul și la substanța emană de ceapă în momentul tăierii.

ADVERTISEMENT

Potrivit oamenilor de știință, lacrimile care curg în momentul tăierii cepei sunt lacrimile de bază, cele care sunt mereu prezente în ochi. Atunci când intrăm în bucătărie și trecem la tocatul cepei, ochii plâng din reflex.

”Acestea sunt lacrimile tale de bază. Ochii tăi se rostogolesc în ele toată ziua. Ele conțin ulei, mucus, apă și sare și ajută la combaterea infecțiilor.”, a declarat specialiștii de la Cleveland Clinic, potrivit cespun.eu.

ADVERTISEMENT

Ceapa a reușit să își dezvolte propriul mecanism de apărare

Însă, nu doar organismul uman este uimitor, ci și ceapa în sine. Specialiștii spun că, fiind o legumă care trăiește sub pământ, a fost nevoită să își formeze anumite abilități.

Pentru a se feri de dăunători, ceapa a ajuns să elimine un aminoacid. La un moment dat, în contact cu apa, acest aminoacid se descompune într-un gaz care ne provoacă plânsul.

ADVERTISEMENT

Dacă vrei ca pe viitor să scapi de lacrimi în timpul tăiatului cepei, trebuie să știi că există câteva trucuri care te pot ajuta. Unul dintre ele și poate cel mai simplu este să răcești ceapa, adică să o speli cu apă rece înainte de a pune pe tocător.

Fiind vorba de un gaz care sensibilizează ochii noștri, poți foarte bine să pornești hota în timp ce toci ceapa. Astfel, toți vaporii din bucătărie vor fi scoși afară.

ADVERTISEMENT
Tags: