Life

Adevărul despre Constantin Brâncoveanu. Ce s-a întâmplat cu familia domnitorului după decapitarea sa

Constantin Brâncoveanu avea să aibă un sfârșit tragic. Cu toate astea, onoarea, dar și averea familiei domnitorului aveau să fie salvate.
30.04.2023 | 19:15
Adevarul despre Constantin Brancoveanu Ce sa intamplat cu familia domnitorului dupa decapitarea sa
Adevărul despre Constantin Brâncoveanu. Sursă foto: Getty Images
ADVERTISEMENT

Constantin Brâncoveanu a fost executat la data de 15 august 1714, pe când avea 60 de ani. Domnitorul Țării Românești de la acea vreme a fost decapitat, în capitala Imperiului Otoman. Și nu a fost singurul. Alături de el au mai fost executați și cei patru fii ai săi, dar și ginerele lui.

Povestea neștiută despre familia lui Constantin Brâncoveanu

La acel moment, Constantin Brâncoveanu a fost acuzat de trădare. Turcii ar fi aflat că asta coresponda cu inamicii, deci cu Imperiul Habsburgic și Imperiul Țarist. Astfel, pedeapsa acestuia a fost una cât se poate de cruntă.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, o femeie avea să schimbe istoria. Marica, soția lui Constantin Brâncoveanu, a rămas cunoscută în istorie pentru gestul său. Deși și-a văzut soțul și fiii decapitați de călău, aceasta nu a renunțat nici măcar pentru un singur moment.

Ea a fost cea care a reușit să le recupereze trupurile acestora și de asemenea, a avut grijă de averea familiei, risipită pe atunci. Mulți nu cunoscut însă aceste detalii. Înainte ca membrii familiei să fie uciși, Marica a fost și ea dusă în Imperiul Otoman cu forța.

ADVERTISEMENT

Gestul făcut de soția lui Constantin Brâncoveanu

A fost torturată, astfel încât să spună unde se află averile Brâncovenilor. Și fix pe 15 august 1714, în zi de mare sărbătoare, aceasta avea să își piardă soțul și fiii. Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor, iar capetele lor înfipte la poarta palatului. După câteva zile, acestea au fost de asemena aruncate în Bosfor.

Iar vreme de șapte luni, soția lui Constantin Brâncoveanu a continuat să fie prizonieră, alături de nepotul Constantin, nora, dar și ginerii săi. Au reușit să scape doar în momentul în care a reușit să facă rost de 100 de pungi de galbeni, pentru plata răscumpărării.

ADVERTISEMENT

De asemenea, timp de doi ani nu a putut să revină în țară. De abia în anul 1716, Marica a reușit să se întoarcă acasă, odată cu noul domnitor al Țării Românești, Ion Mavrocordat. De aici, lucrurile aveau să se schimbe radical pentru familia Brâncoveanu.

Cum a fost salvată onoarea familiei

Soția lui Constantin Brâncoveanu a început să corespondeze cu împăratul german Carol al VI lea. Între timp, ea a reușit să recupereze, rând pe rând, moșiile, dar și palatele pierdute ale Brâncovenilor. De asemenea, cu ajutorul patriarhului ecumenic, femeia avea să îl recupereze și pe Constantin, nepotul său.

ADVERTISEMENT

La șase ani distanță de la uciderea lui Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi, Marica a mai reușit să recupereze și trupurile acestora. Ele au fost pescuite de pescari din Bosfor, iar mai apoi duse la mănăstire Halki. Ulterior, trupurile lor au fost înhumate la mănăstirea Gheorghe cel Nou din București.

Totuși, de teamă să nu fie găsit de turci, mormântul nu a avut nicio inscripție vreme de ani buni. Marica Brâncoveanu a rămas deci stâlpul familiei o bună perioadă de timp. Până în anul 1729, când a încetat din viață, aceasta s-a ocupat cu administrarea averii familiei și de asemenea, a reușit să îi ajute pe toți membrii rămași în viață să facă ceva măreț.

ADVERTISEMENT