News

Adevărul despre taxele percepute de biserică la înmormântări, în 2024. Explicațiile lui Vasile Bănescu

Vasile Bănescu s-a supărat pe cei care susțin că preoții care cer bani la înmormântări pot fi dați afară din biserică.
04.02.2024 | 15:17
Adevarul despre taxele percepute de biserica la inmormantari in 2024 Explicatiile lui Vasile Banescu
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române / Foto: Basilica
ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, crede că multe din relatările presei în legătură cu preoți care cer bani pentru slujbă sunt ”formulate perfid” și rupte din context.

Vasile Bănescu: ”Aberație cu aer jurnalistic”

Bănescu spune că există o diferență importantă între preoții care încasează o taxă pentru slujbele de înmormântare și cei care condiționează actul religios de plata unei sume de bani.

ADVERTISEMENT

”Una dintre aberațiile cu aer jurnalistic (re)apărute recent, preluate prin ruperea jenantă din context și folosirea abuzivă a inventivității e formulată perfid, cu mici variațiuni, astfel:

„Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi dați afară din biserică. Unde îi poți reclama”.

ADVERTISEMENT

„Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi dați afară din biserică. Cazurile se pot reclama direct la Patriarhie”.

Marca ușor de recunoscut a știrilor care ridică tensiunea și ratingul simultan”, a scris Vasile Bănescu pe contul său de socializare.

ADVERTISEMENT

Contribuțiile, benevole dar stabilite de biserică

Teologul a explicat că Sfântul Sinod a introdus în 2017 noțiunile de taxe și contribuții benevole, după care preoții trebuie să se ghideze.

”Sfântul Sinod a adus în 2017 necesare precizări privind distincția dintre taxe și contribuții benevole oferite de credincioși pentru funcționarea unităților de cult.

ADVERTISEMENT

„Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire.

Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”, a mai spus Vasile Bănescu.

Parohiile decid cât de ”necesare” sunt donațiile

Preoții nu au voie să condiționeze oficierea slujbei de înmormântare de plata unei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace dar ”parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale”, mai spune Bănescu.

În această situație, preotul este obligat să elibereze chitanță pentru respectiva donație.

O altă hotărâre a Sfântului Sinod se referă la ”îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forța exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedați”. Mai exact, preoții sunt încurajați să ajute familiile cu greutăți pentru ca înhumarea să nu devină o problemă financiară atât de mare încât acestea să aleagă soluția mai ieftină, adică incinerarea

ADVERTISEMENT
Tags: