News

SUA pedepsesc China din cauza Rusiei, Beijingul ameninţă Washington-ul: “Vom lua toate măsurile necesare!”

Beijingul a anunțat că va lua ”măsurile necesare” după ce oficiali de la Washington au anunțat că vor aplica sancțiuni împotriva unor companii chineze.
02.05.2024 | 17:26
SUA pedepsesc China din cauza Rusiei Beijingul ameninta Washingtonul Vom lua toate masurile necesare
SUA pedepsesc China din cauza Rusiei, Beijingul ameninţă Washington-ul: "Vom lua toate măsurile necesare!". Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Concret, americanii au anunțat că vor sancționa toate companiile chineze care au ”îndrăznit” să ajute Moscova în efortul de a face rost de arme pentru războiul împotriva Ucrainei. Pentru tot mai multă lume este clar că Rusia s-a folosit în ultimii ani de așa numitele proxy-uri pentru a face în continuare comerț cu Occidentul.

SUA pedepsesc China din cauza Rusiei, Beijingul ameninţă Washington-ul

La fel, China a trimis ajutoare considerabile Rusiei prin diverse companii, controlate din umbră de Beijing. În cele din urmă americanii s-au săturat de aceste scenarii și au anunțat că vor sancționa dur pe oricine îi mai ajută pe ruși. Cum era de așteptat, chinezii au ripostat din nou destul de agresiv, cel puțin la nivel declarativ.

ADVERTISEMENT

“China cere SUA să înceteze să denigreze şi să reprime China, şi să înceteze punerea în aplicare a unor sancţiuni ilegale şi unilaterale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China.

“China va lua toate măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât drepturile legale şi interesele companiilor chineze“, a completat oficialul. Departamentul Trezoreriei din SUA a anunțat că a depistat cel puțin 300 de entități în Rusia, China și alte țări care susțin războiul lui Vladimir Putin din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Conform presei din SUA, care îl citează pe secretarul american Janet Yellen, departamentul său ”a avertizat în mod constant cu consecințe importante companiile ce susțin material războiul dus de Rusia”. Chinezii au refuzat să ajute până acum Rusia, oficial, de teama sancțiunilor occidentale, și a mimat o oarecare neutralitate în întreg conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Mai mult, chinezii au anunțat că îndeamnă la dialog și că se opun recurgerii la arma nucleară, precum și respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, fără a face referire la Ucraina. Așadar, China încearcă să pară neutră, deși în realitate nu este, cred experții.

ADVERTISEMENT

Președintele chinez Xi Jinping se întâlnește cu Vladimir Putin

Cert e că Beijingul nu a condamnat niciodată Moscova pentru această invazie și a lansat semnale care arată o apropiere periculoasă între Beijing și Moscova. Totodată, Beijingul a insistat că ”nu este la originea nici parte din criza din Ucraina”, insistând că ”are dreptul să dezvolte relații comerciale normale cu toate țările, inclusiv cu Rusia”.

Între timp, Kremlinul a transmis că Vladimir Putin se va deplasa în China unde va discuta cu omologul său, fără să specifice când va avea loc această întâlnire. Analiștii politici cred că Vladimir Putin va cere un nou ajutor partenerilor chinezi, în tentativa de a câștiga războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Într-adevăr, astfel de contacte sunt plănuite şi există o înţelegere a oportunităţii şi necesităţii lor, dat fiind nivelul înalt al relaţiilor prieteneşti între Federaţia Rusă şi China”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Considerăm încă prematur să specificăm orice calendar, vă vom informa despre tot imediat ce suntem pregătiţi”, a adăugat Peskov. Conform Reuters, această vizită va avea loc cândva în luna mai, fiind vorba despre prima călătorie a lui Vladimir Putin, peste hotare, de când a obținut un nou mandat prezidențial.

ADVERTISEMENT