Life

El este preotul care a anulat toate taxele bisericești. „Acolo unde este taxă, nu mai este har. Pentru mine, să săvârşesc slujbe este o datorie în fața Domnului”

El este preotul care a anulat toate taxele bisericești. Decizia sa a fost luată la puțin timp după ce a ajuns la parohia unde slujește.
04.01.2024 | 12:03
El este preotul care a anulat toate taxele bisericesti Acolo unde este taxa nu mai este har Pentru mine sa savarsesc slujbe este o datorie in fata Domnului
Cine este preotul care a anulat toate taxele bisericești. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cine este preotul care a decis să anuleze toate taxele bisericești. Mulți enoriași vin la slujbele sale de la lăcașul de cult unde slujește. Motivul pentru care a luat această hotărâre.

Preotul care a anulat toate taxele bisericești. De ce a luat această decizie

Parohul Ioan Graur, preotul bisericii din satul Mihuleni, raionul Șoldănești, a luat o decizie care i-a uimit pe mulți. Acesta a anulat toate taxele bisericești și spune că toți preoții trebuie să-i urmeze exemplul.

ADVERTISEMENT

“Acolo unde este taxă, nu mai este har”, a spus parohul. Decizia de a anula taxele bisericești a fost luată din luna februarie 2022, atunci când a venit la parohia din satul Mihuleni.

Preotul s-a gândit la oamenii săraci, care nu-și pot permite taxele bisericești, așa că a luat hotărârea de a renunța la acestea. Părintele a spus că “are din ce să-și câștige existența”, deoarece deține o mică afacere în Șoldănești.

ADVERTISEMENT

Banii pe care îi câștigă sunt suficienți “pentru lucrurile lumești”, adică pentru a avea grijă de soția sa, dar și de cei doi copii pe care îi au împreună, dar și pentru întreținerea bisericii unde slujește.

De asemenea, preotul a mai spus că nu ține slujbe pentru bani, ci dintr-o datorie în fața Lui Dumnezeu. Acesta nu vrea ca alte persoane să plătească taxele bisericii, deoarece poate duce un trai decent cu propriile puteri.

ADVERTISEMENT

“Pentru mine, să săvârşesc slujbe este o datorie în fața Domnului, fără să fie vorba de bani sau de altceva. Eu sunt obligat, pentru că, mai apoi, voi răspunde pentru faptele mele.

Fiecare om are nevoile sale: care are copii de întreținut, care bătrâni, bolnavi, care nu are loc de muncă sau alte griji, eu nu pot să-mi permit să le spun plătiți-mi pentru asta sau asta. Eu încerc cu puterile mele să fac totul”, a explicat parohul Ioan Graur, citat de radiosimplu.ro.

ADVERTISEMENT

Pentru parohul Ioan Graur, este o mare bucurie atunci când, la slujbele sale, vin mulți enoriași. În afară de locuitorii satului, vin mulți și din orașul Șoldănești.

Pentru ce se folosesc banii din taxele plătite la evenimente

În plus, atunci când oamenii lasă taxe pentru diverse evenimente speciale, banii se folosesc pentru a întreține biserica. După ce preotul Ioan Graur a venit în parohie, s-a mobilizat și a făcut reparații în lăcașul de cult.

„Cine vine pentru un eveniment mai special și vrea să lase o taxă anumită, o folosim pentru întreținerea bisericii. În biserică la noi nu se făcuse reparație de 20 de ani, iar de când am venit la parohie, cu ajutorul prietenilor mei de peste hotare, cu forțele proprii și cu ajutorul enoriașilor, am reușit să reparăm și să aducem biserica într-o stare mai bună”, a mai spus părintele Ioan.

ADVERTISEMENT