Un incendiu de amploare s-a produs, zilele trecute, în zona retrocedată a parcului IOR. Viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, a vorbit despre o ”mână criminală”, în condițiile în care, în ultimii doi ani, 20 de incendii s-au produs pe o suprafață de 12 hectare, exact în zona respectivă.
În 2021, Garda de Mediu a făcut un control pe terenul din zona retrocedată și a parcului IOR și a găsit dezastru la fața locului. Zeci de arbori tăiați, găuriți cu bormașina, arși și chiar otrăviți, zăceau abandonați pe terenul privat.
Potrivit informațiilor obținute de FANATIK, Maria Cocoru, a fost notificată de Garda de Mediu că trebuie să curețe terenul, și pentru că nu s-a conformat, în 2022, a primit o amendă de 15.000 de lei.
Maria Cocoru a contestat amenda, arătând că zona poate fi tranzitată de oricine, datorită apropierii de parcul IOR (cele două terenuri sunt, practic, lipite).
”Petenta a arătat că nu se poate reţine culpa sa în a-şi îndeplini obligaţiile legale, ci o imposibilitate obiectivă de a le îndeplini, determinată de amplasarea terenului în imediata apropiere a Parcului Alexandru Ioan Cuza şi tranzitat de toate persoanele care au acces în parc”, se arată în dosarul consultat de FANATIK, aflat în continuare pe rolul instanțelor.
”Garda de Mediu a amendat-o pentru mizeria de pe proprietate, nu din cauza tăierilor de arbori. Pentru asta, amenda este mult mai mică.
Într-adevăr, era un dezastru acolo. Peste 1.000 de arbori au dispărut din amplsament, tăiați sau găuriți cu burghie. Unii au fost otrăviți cu o substanță albă, și lăsați să se usuce în picioare. Noi bănuim că este sodă caustică”, a explicat Dan Trifu, vicepreședintele fundației Eco-Civica.
Autoritățile nu doar că nu au făcut nimic, ci au creat toate condițiile legale pentru ca dezastrul să fie total. În urmă cu patru ani, distrugerea masei lemnoase din zonele urbane a fost discriminată din Codul Silvic, în prezent pedepsită cu cel mult o amendă. Schimbarea legislației a permis dezvoltatorilor imobiliari să defrișeze doar pe baza unei autorizații obținute de la primărie.
”Problema este că au uitat să dezincrimineze și transportul masei lemnoase. Astfel, pentru un transport mai mare de 10 mc, garda forestieră trimite procesul verbal direct la Parchet. Pedeapsa poate fi cu închisoarea și confiscarea mașinii cu lemne.
Așa că soluția a fost să se incendieze terenul, pentru ca resturile să dispară.
Totul s-a datorat acestei toleranțe a legii, acestui vid legislativ, care permite distrugerea surselor de oxigen din mediile urbane. Noi am cerut guvernului să se revină la vechea formă a legii, pentru că avem jumătate din populație care trăiește în mediul urban”, a mai declarat Dan Trifu.
Parcul IOR a fost ”ciopârțit” în anul 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu. Aunci, instanța a decis retrocedarea în natură a aproape 12 hectare de teren din parcul IOR către octogenara Maria Cocoru. Anterior, aceasta preluase drepturile litigioase de la Dan Romalo, moștenitorul moșiei Dudești Cioplea.
Interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru zona respectivă este unul uriaș, în ciuda faptului că situația juridică a terenului este una destul de complicată.
Asta pentru că legea interzice schimbarea regimului unui teren care, la un moment dat a figurat ca spațiu verde, într-unul destinat construcțiilor. În prezent, un astfel de document a fost identificat în arhivele PMB, iar pe rolul instanțelor există un litigiu care să interzică edificarea de construcții în zona retrocedată a parcului IOR.