News

Un pește Piranha a ajuns în Crișul Repede, în Bihor. Garda de Mediu încearcă să afle cum a fost posibil

Un pește exotic Piranha a ajuns în Crișul Repede, fiind găsit accidental de doi bărbați, care nu se așteptau niciodată la această ”captură”.
01.12.2022 | 20:20
Un peste Piranha a ajuns in Crisul Repede in Bihor Garda de Mediu incearca sa afle cum a fost posibil
Piranha mort în râul Criș. Foto: E-Bihoreanul
ADVERTISEMENT

Orădenii au dat fără voia lor de un Piranha cu burtă roșie, specie extrem de agresivă originară în America de Sud. Șeful Gărzii de Mediu Bihor încearcă să afle cum e posibil așa ceva.

Pescarii orădeni au descoperit un Piranha în Criș

Peștele a fost găsit plutind mort chiar în centrul orașului Oradea, pe Crișul Repede, potrivit e-Bihoreanul.

ADVERTISEMENT

Sever Șerbănescu, șef al Gărzii de Mediu Bihor, a alertat alte instituții pentru a afla cine a aruncat peștele în Criș. Pentru că, așa cum subliniază Șerbănescu, acesta e singurul scenariu veridic luat în calcul: cineva a aruncat peștele în râu.

Problema momentului e dacă există și alți pești Piranha în Criș, sau e un caz singular de Piranha rătăcit. Cu toate acestea, peștii nu ar putea supraviețui în Criș din cauza frigului.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să verificăm dacă mai sunt și alți Piranha în Criș și nu cumva să fie și în Peța. În Criș, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peța, unde e apă termală, ar putea trăi și să se înmulțească, cu consecințe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană și altele”, a declarat Șerbănescu.

Peștele a fost găsit accidental de către doi orădeni pasionați de pescuit sportiv și ecologie.

”Am vrut să curățăm unul dintre locurile de pescuit din centrul orașului, de pe malul stâng al Crișului, în aval de Podul Centenarului. La un moment dat, scoțând de pe mal cârpe și alte mizerii, am văzut plutind exemplarul de Piranha. Era mort, dar de puțin timp, cea mai probabilă explicație fiind că temperatura apei a scăzut în noaptea de marți spre miercuri sub 10 grade”, a povestit unul dintre orădeni.

ADVERTISEMENT

Ulterior, reprezentanții ABA Crișuri au exclus prezența unor exemplare Piranha în pârâul Peța, așa cum se temea șeful Gărzii de Mediu Bihor. Asta, pentru că peștii nu pot trăi la temperaturile scăzute din aceste ape.

”În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii ABA Crişuri, care fac măsurători zilnice a temperaturilor pe pârâul Peţa am aflat că în momentul de faţă specia aceasta de peşti nu ar putea trăi nici în apele pârâului deoarece acum temperatura apei este de 12 grade Celsius, iar temperatura la care trăiesc aceştia este de 23 de grade”, a completat Sever Șerbănescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor.

ADVERTISEMENT