News

Aditivul alimentar care ne îmbolnăveşte de cancer. Este nelipsit din alimentația românilor

Oamenii de știință britanici cer guvernului interzicerea utilizării nitriților folosiți în procesarea cărnii din cauza riscului ridicat de cancer.
28.12.2022 | 18:31
Aditivul alimentar care ne imbolnaveste de cancer Este nelipsit din alimentatia romanilor
Un nou studiu arată riscul ridicat de cancer în urma consumului de carne procesată cu nitriți Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Cercetările recente au evidențiat riscul “clar” de a dezvolta cancer dacă se consumă prea des carne procesată, cum ar fi șunca și baconul.

Consumul de carne procesată cu nitriți aduce un risc ridicat de cancer

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Queen’s din Belfast a constatat că șoarecii hrăniți cu o dietă de carne procesată care conține aceste substanțe chimice, folosite pentru a prepara baconul și a-i da culoarea roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a constatat că șoarecii hrăniți cu carne de porc cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control.

Printre cei care au condus cercetarea, în cadrul căreia șoarecii au fost hrăniți cu o dietă de 15% carne procesată care conținea nitriți, s-a numărat și profesorul Chris Elliott, cel care a condus ancheta guvernamentală privind scandalul cărnii de cal din 2013.

ADVERTISEMENT

Elliot a cerut guvernului să își schimbe poziția privind nitriții din carnea procesată, în lumina studiului, relatează The Guardian.

“Rezultatele acestui nou studiu fac și mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriți. Consumul zilnic de bacon și șuncă care conțin nitriți reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică.”

ADVERTISEMENT

Studiul a constatat că șoarecii hrăniți cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriți nu au prezentat o creștere a numărului de tumori, demonstrând în continuare faptul că consumul de substanțe chimice are un impact substanțial asupra riscului de cancer.

OMS: Nitriții responsabili pentru 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an

Dr. Brian Green, unul dintre autorii studiului, care este publicat în revista Nature, a declarat: “Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă același risc de cancer, iar consumul de carne procesată care conține nitriți exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”.

ADVERTISEMENT

Se crede că aproximativ 90% din baconul vândut în Marea Britanie conține nitriți, pe care studii anterioare i-au asociat cu dezvoltarea cancerului de intestin, de sân și de prostată.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.

Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine, acolo unde este posibil, utilizarea nitriților în producția de alimente, în urma publicării unui studiu de către agenția națională de sănătate, în luna iulie, care a concluzionat că aceste substanțe chimice cresc riscul de cancer.

Nitriții au fost identificați de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.

ADVERTISEMENT
Tags: