News

Cum poate fi redus riscul de cancer la colon. Sfaturile specialiștilor americani: ”Este un pas simplu care ar putea să-ți salveze viața”

Cancerul de colon este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, imediat după cancerul pulmonar și cel bronșic.
09.12.2022 | 15:25
Cum poate fi redus riscul de cancer la colon Sfaturile specialistilor americani Este un pas simplu care ar putea sati salveze viata
Ryan Reynolds, în timpul unei colonoscopii. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, medicii din SUA au explicat care sunt pașii de urmat care pot preveni și descoperi din timp această boală, până când nu e prea târziu.

Cum poate fi redus riscul de cancer la colon

Actrița Kirstie Alley a murit zilele trecute la vârsta de 71 de ani, tocmai pentru că descoperise mult prea târziu că are cancer la colon, boala care i-a fost fatală într-un timp record. Această situație poate fi evitată, potrivit CNN, urmând pașii transmiși de specialiști.

ADVERTISEMENT

Cancerul colorectal, care include cancerul de colon și rectal, este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în 2022, depășit doar de cancerul pulmonar și bronșic, conform Programului de Supraveghere, Epidemiologie și Rezultate Finale a Institutului Național al Cancerului.

Controalele regulate sunt cea mai bună modalitate de a ține la distanță cancerul de colon, conform grupului operativ al serviciilor preventive din SUA. Grupul de lucru a redus vârsta pentru a începe depistarea cancerului de colon și rectal la 45 de ani anul trecut, după o creștere îngrijorătoare a cazurilor de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Așadar, noile recomandări se aplică tuturor persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 75 de ani, inclusiv persoanelor fără simptome, fără diagnostic prealabil, fără antecedente familiale de boală de colon sau rectală și fără antecedente personale de polipi, care sunt toți factori cheie de risc. Polipii sunt umflături sau tulpini mici asemănătoare ciupercilor care cresc în interiorul colonului sau rectului.

Dacă aceste excrescențe nu sunt găsite și îndepărtate, ele pot deveni canceroase. Adulții cu vârste cuprinse între 76 și 85 de ani pot fi, de asemenea, testați, în funcție de starea lor generală de sănătate, istoricul de screening anterior și preferințele personale, a transmis grupul de lucru.

ADVERTISEMENT

Ce tipuri de teste neinvazive sunt disponibile?

Depistarea cancerului colorectal poate avea loc în mai multe moduri, inclusiv prin teste simple, care caută sânge sau celule canceroase într-o probă de scaun recoltată de pacient. Cu toate acestea, toate testele de scaun pot avea rezultate fals pozitive, ceea ce ar necesita probabil un test mai invaziv pentru a exclude cancerul, potrivit Societății Americane de Cancer.

Deși un test de scaun este opțiunea cel mai puțin invazivă, trebuie făcut cel puțin o dată pe an, a spus societatea. Nu pot fi luate analgezice antiinflamatorii timp de șapte zile înainte de un test de scaun, în timp ce carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, mielul sau ficatul și orice suplimente de citrice sau vitamina C trebuie evitate timp de cel puțin trei zile.

ADVERTISEMENT

Dacă testul depistează ceva îngrijorător, ”veți în continuare nevoie de o colonoscopie pentru a vedea dacă aveți cancer”, potrivit ACS. Cu toate acestea, sângerarea ascunsă în scaun nu semnalează automat cancer, deoarece ulcerele, hemoroizii și alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, sângerare rectală.

Un test ADN pentru scaun este o altă opțiune, au transmis medicii. Deoarece celulele cancerului colorectal pot avea mutații ADN, testul poate depista acele anomalii genetice. Acest test trebuie făcut doar o dată la trei ani.

Testele invazive care sperie oamenii

Exceptând aceste teste considerate non-invazive, pentru toate testele considerate invazive colonul trebuie să fie curat și fără materii de scaun, ceea ce necesită pregătirea intestinului la domiciliu. Modalitățile de golire a intestinelor includ pastilele, consumul unei soluții laxative sau utilizarea unei clisme cu o seară înainte de procedură.

”Acest proces a devenit mult mai ușor de-a lungul anilor odată cu apariția noilor truse care nu necesită atât de mult laxativ lichid, așa că discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile dumneavoastră”, au mai transmis medicii.

Colonoscopia e cu siguranță unul dintre cele mai utilizate teste, această procedură permite unui medic accesul pe toată lungimea colonului și a rectului cu un colonoscop, un ”tub flexibil, luminat, de grosimea unui deget, cu o mică cameră video la capăt”.

De obicei, pacientul este sub sedare ușoară pe parcursul întregii proceduri, trezindu-se fără amintiri despre proces. Vizionând video în timp real în timp ce luneta se mișcă prin intestin, medicul se poate opri și introduce instrumente mici în lunetă pentru a preleva o probă sau chiar a elimina orice polipi suspecți.

Există și varianta colonoscopiei virtuale, acest test utilizând programe computerizate care se folosesc de raze X și o tomografie computerizată (CT) pentru a realiza imagini tridimensionale ale interiorului colonului și rectului. Acest test nu necesită sedare, transmit specialiștii.

Problema e că această procedură expune pacientul la o cantitate mică de radiații și poate provoca crampe până când aerul iese din corp. Dacă este detectată o masă suspectă, va fi totuși necesară o colonoscopie clasică pentru a elimina masa.

Un alt test folosit e sigmoidoscopia flexibilă. Acest test introduce același tub flexibil dotat cu o cameră în partea inferioară a colonului. Cu toate acestea, deoarece tubul are o lungime de numai 60 de centimetri, acest test permite medicului să examineze doar întregul rect și mai puțin de jumătate din colon, fiind omiși polipii din interiorul colonului superior.

În urmă cu puțin timp, actorii Ryan Reynolds și Rob McElhenney au filmat părți din colonoscopiile lor pentru a sensibiliza publicul după ce Reynolds a pierdut un pariu. Oamenii au groază în general de această procedură, atât datorită pregătirilor necesare, cât și procedurii în sine.

”Eu și Rob amândoi, am împlinit 45 de ani anul acesta”, a explicat Reynolds în acel videoclip. ”Și știi, o parte din a avea această vârstă este să faci o colonoscopie. Este un pas simplu care ar putea să-ți salveze viața, literalmente, și vreau să spun, literalmente”, a completat Reynolds.

Medicii au descoperit că ambii actori aveau polipi care au fost îndepărtați în timpul proiecției.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Finanțatorul lui Călin Georgescu apare în primul ”tun” cripto din România. Omul lui...
Finanțatorul lui Călin Georgescu apare în primul ”tun” cripto din România. Omul lui Bogdan Peșchir, găsit mort după ce a furat Bitcoin de milioane de euro
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală!...
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală! Cine este concurentul care va pleca acasă cu marele trofeu?
Interlopii care l-au susținut pe TikTok pe Georgescu ar fi fugit din țară....
Interlopii care l-au susținut pe TikTok pe Georgescu ar fi fugit din țară. „Ne-ați amenințat că ne băgați la pușcărie, băă”
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce...
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce a devenit patronul de la FCSB mai maleabil cu angajații săi
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui...
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui arestați judecătorii Curții Constituționale”
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se...
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se află în spatele circului din online
Video. Un nevăzător, discurs cutremurător despre haosul de la alegerile din România
Video. Un nevăzător, discurs cutremurător despre haosul de la alegerile din România
De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale
De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale
Alegerile prezidențiale din România. O retrospectivă din ‘89 până în prezent
Alegerile prezidențiale din România. O retrospectivă din ‘89 până în prezent
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă dublă...
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane...
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane de euro!
CREȘTERI de 25% la PENSII pentru 800 de mii de ROMÂNI! DOAR cei...
CREȘTERI de 25% la PENSII pentru 800 de mii de ROMÂNI! DOAR cei care au COTIZAT primesc BANII
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu au fugit din țară după...
Influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu au fugit din țară după anularea alegerilor. „Te pup bă, vezi ce faci!”
Horoscop pentru anul 2025. Ce te așteaptă în domeniul iubirii, sănătății, carierei și...
Horoscop pentru anul 2025. Ce te așteaptă în domeniul iubirii, sănătății, carierei și al banilor