News

Sondaje periculoase pentru Joe Biden. Va reveni Donald Trump Casa Albă fără să tragă un foc?

Pro-Israel, Joe Biden alunecă iar în sondaje în fața lui Donald Trump. „Este prea bătrân pentru a fi un președinte eficient”
06.11.2023 | 14:22
Sondaje periculoase pentru Joe Biden Va reveni Donald Trump Casa Alba fara sa traga un foc
Poziția pro-Israel a lui Biden l-a îndepărtat și mai mult de o parte a electoratului, în favoarea rivalului Trump / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit mai multor sondaje de opinie, cu un an înainte de alegerile prezidențiale din SUA, actualul președinte Joe Biden este devansat de Donald Trump. Cei chestionați consideră că Statele Unite se îndreaptă într-o direcție greșită, iar tinerii alegători sunt indignați de poziția americană față de conflictul din Orientul Mijlociu. Deci, vești bune pentru Vladimir Putin.

Biden pierde în favoarea lui Trump în statele-cheie

Cu un an înainte de alegerile prezidențiale din 2024, sondajele nu-i sunt favorabile lui Joe Biden. Intențiile de vot ale americanilor pentru liderul democrat sunt mai mici decât cele ce-l privesc pe rivalului său Donald Trump. Sondajele de opinie arată, de asemenea, că optimismul președintelui democrat contrastează cu pesimismul predominant în societatea americană.

ADVERTISEMENT

Un sondaj publicat duminică, 5 noiembrie, de New York Times arată că președintele democrat pierde în fața lui Donald Trump, favorit în alegerile primare republicane, în cinci din cele șase state-cheie și pierde teren în rândul tinerilor și al minorităților. În 2020, Joe Biden a smuls victoria în fiecare dintre aceste „swing states”, cum li se spune.

Dar astăzi, potrivit acestui sondaj de opinie, miliardarul republican în vârstă de 77 de ani îl devansează pe adversarul său democrat în vârstă de 80 de ani în intențiile de vot în statele Nevada, Georgia, Arizona, Michigan și Pennsylvania. Wisconsin este singurul stat care i-a rămas lui Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Un alt sondaj de opinie, comandat de CBS și publicat duminică, îi conferă lui Donald Trump un avans în intențiile generale de vot, cu 51% față de 48% pentru Joe Biden, scrie France 24.

„Îngrijorare legitimă” în tabăra democrată

„Vom învinge în 2024 punându-ne la treabă, nu panicându-ne din cauza unui sondaj”, a răspuns Kevin Munoz, purtător de cuvânt al campaniei pentru duo-ul alătuit din Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. „Predicțiile făcute cu un an înainte tind să se schimbe oarecum în decurs de un an”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Sunt de reamintit sondajele care prevedeau o înfrângere zdrobitoare pentru fostul președinte Barack Obama, cu un an înainte ca acesta să fie reales cu ușurință. Dar, potrivit strategului democrat David Axelrod, care a fost arhitectul campaniei victorioase de realegere din 2012, sondajele slabe de duminică reprezintă un motiv de „îngrijorare legitimă” în tabăra democrată.

Pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), el a afirmat că, dacă Joe Biden „rămâne în cursă, el va fi candidatul Partidului Democrat. Dar Biden trebuie să decidă dacă este înțelept; dacă candidează în propriul interes sau în interesul țării”.

ADVERTISEMENT

Sondaje pesimiste

Sondajele publicate duminică arată că, dincolo de previziunile, hazardate sau nu, cu un an înainte de alegeri, președintele octogenar nu reușește să reducă decalajul care pare să îl despartă din ce în ce mai mult de opinia publică americană.

Potrivit unui sondaj comandat de CBS, 73% dintre americani consideră că țara merge prost. Un sondaj de opinie realizat de postul de televiziune ABC a constatat că 76% dintre americani sunt convinși că țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită.

Același lucru a fost valabil pentru 67% dintre americani în sondajul New York Times citat mai sus, care a constatat, de asemenea, că 71% dintre alegători sunt convinși că Joe Biden „este prea bătrân pentru a fi un președinte eficient”. În general, vârsta lui Donald Trump îi preocupă mult mai puțin pe alegători.

Opinia publică rămâne așadar impenetrabilă la retorica voluntaristă a lui Joe Biden, convins că este cel mai bine plasat pentru a-l învinge pe Donald Trump, mai ales că a făcut-o deja o dată.

„Genocidarul Joe”

Concetățenii săi sunt îngrijorați de puterea lor de cumpărare, care este erodată de inflație, iar unii se tem că Statele Unite vor fi antrenate într-un război în străinătate. În condițiile în care Joe Biden repetă că „niciodată nu a fost mai optimist” pentru America, lăudând economia robustă și alianțele internaționale solide pe care le-a creat.

Experții susțin, în general, că problemele internaționale nu joacă un rol major în deciziile electorale americane. Cu toate acestea, modul în care Joe Biden s-a poziționat în legătură cu războiul dintre Israel și Hamas a indignat numeroși alegători tineri, precum și pe americanii musulmani sau de origine arabă, două electorate care până acum îi erau mai degrabă favorabile.

Câteva mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Washington, cerând o „încetare imediată a focului” în Fâșia Gaza și criticându-l pe „genocidarul Joe”. Democratul a insistat asupra „dreptului” și „datoriei” Israelului de a se apăra. Până acum, el a respins apelurile pentru o încetare a focului, dar a afirmat că lucrează pentru o „pauză” umanitară în acest conflict.

Dilema pro-Israel – civilii palestinieni

Percepția acestui angajament al lui Biden pentru Israel se întoarce împotriva Casei Albe, izolând-o și creând o ruptură cu opinia arabă, dar și, în Statele Unite, cu o mare parte a electoratului democrat.

Două tragedii se întrepătrund. Prima este cea a Israelului, care a fost forțat să anihileze militar gruparea Hamas, deoarece atacul de pe teritoriul său din 7 octombrie i-a zdruncinat conceptul de securitate națională. A doua este cea a civililor din Gaza, a căror suferință atinge proporții fără precedent sub bombele israeliene.

Administrația Biden demonstrează dificultatea de a lua în considerare ambele aspecte ale tragediei. Ea și-a angajat credibilitatea și resursele pentru a sprijini statul evreu, al cărui guvern este dominat de naționaliști și xenofobi și a cărui armată este expusă acuzațiilor de crime de război în Gaza.

Pentru  Joe Biden, acest sprijin nu este o chestiune de calcul partizan, ci o chestiune de necesară claritate morală în fața răului întruchipat de terorismul Hamas. Cu toate acestea, cu cât mai multe acuzații de crime război care vizează armata israeliană par să se acumuleze, cu atât mai mult oroarea suferită de statul evreu în urmă cu o lună pare să se dilueze în rândul opiniei publice.

ADVERTISEMENT