News

Al șaselea republican care se retrage din cursa pentru Casa Albă. Niciunul dintre cei rămași nu-i pune probleme lui Donald Trump

Senatorul Tim Scott și-a suspendat campania pentru candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Niciunul dintre aspiranți nu reușește să fie o amenințare pentru Donald Trump
13.11.2023 | 18:57
Al saselea republican care se retrage din cursa pentru Casa Alba Niciunul dintre cei ramasi nui pune probleme lui Donald Trump
Tim Scott, singurul senator republican de culoare, s-a retras din cursa pentru Casa Albă Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Senatorul Tim Scott din Carolina de Sud, singurul republican de culoare din Senatul american, a anunțat duminică că își suspendă campania pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican, după luni de zile în care s-a chinuit să câștige teren în sondaje.

Al șaselea republican care se retrage din cursa pentru Casa Albă

Tim Scott, care și-a axat campania pe reușita sa de a fi ajuns de la sărăcie la puterea politică, i-a spus lui Trey Gowdy, fost congresman din Carolina de Sud și prieten de lungă durată al lui Scott, că renunță la campanie. Apărut la emisiunea lui Gowdy de la Fox News, Scott, în vârstă de 58 de ani, nu a susținut niciun alt candidat și a refuzat sugestia că ar putea fi un candidat la vicepreședinție. “Alegătorii, care sunt cei mai remarcabili oameni de pe planetă, au fost foarte clari și îmi spun: ‘Nu acum, Tim'”, a spus Scott.

ADVERTISEMENT

Scott este cel mai recent candidat care a renunțat la o cursă republicană dominată de fostul președinte Donald Trump, subliniind dificultatea profundă de a câștiga tracțiune în actualul Partid Republican, care a părut să prefere retorica combativă a lui Trump. Plecarea sa urmează ieșirii recente din cursă a fostului vicepreședinte Mike Pence, care și-a oprit campania luna trecută, după ce a petrecut luni de zile împotmolit în sondaje la un scor de o singură cifră.

Cu două luni înainte de prima rundă de alegeri pentru nominalizare din Iowa, Trump deține un avans generos, iar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și fostul ambasador al ONU, Nikki Haley, o colegă a lui Scott din Carolina de Sud, se luptă, de la distanță, pentru un loc secund.

ADVERTISEMENT

Alți candidați mai puțin importanți, care nu au reușit să se califice pentru dezbaterile recente au rămas în cursă, chiar dacă se confruntă cu presiuni din partea forțelor anti-Trump pentru a-și retrage candidaturile.

Candidatura lui Scott părea inițial promițătoare, după ce acesta a adunat un fond considerabil din campania sa pentru Senat. Dar procentele sale au scăzut după prima dezbatere, iar alegătorii au spus că nu îl văd depășindu-i pe ceilalți candidați. De când și-a anunțat candidatura în luna mai, Scott a luptat pentru relevanță într-o perioadă în care Trump a dominat câmpul electoral.

ADVERTISEMENT

În timpul celei de-a treia dezbateri prezidențiale republicane de miercuri, 8 noiembrie, Scott a reușit să obțină mai mult timp de vorbire decât rivalii săi, dar sondajele de opinie de după aceea au arătat că alegătorii au considerat că ceilalți, inclusiv Haley, au avut o prestație mai bună. Cu toate acestea, cifrele de favorabilitate ale lui Scott, care au rămas ridicate pe tot parcursul campaniei, au crescut după dezbatere.

Scott a făcut din rasă o parte esențială a campaniei sale. De asemenea, el a invocat frecvent scripturile în timpul campaniei și și-a descris viața ca pe o dovadă că democrații s-au înșelat în ceea ce privește dificultățile de a crește ca un negru sărac în Sud. El și-a concentrat majoritatea atacurilor asupra stângii, evitând în același timp oportunitățile de a-l critica pe Trump.

ADVERTISEMENT

Reacțiile adversarilor politici

DeSantis, Haley, antreprenorul Vivek Ramaswamy și alții au marcat sfârșitul campaniei lui Scott duminică târziu cu postări pe rețelele de socializare, urându-i toate cele bune în timp ce își continuă activitatea de senator.

“Tim Scott este un conservator puternic, cu idei îndrăznețe despre cum să readucem țara noastră pe drumul cel bun”, a scris DeSantis pe X (Twitter). “Îi respect curajul de a face această campanie și îi mulțumesc pentru serviciul său în America și în Senatul SUA. Aștept cu nerăbdare ca Tim să continue să fie un lider în partidul nostru în anii următori.”

Nu a fost imediat clar cum va modifica plecarea lui Scott cursa electorală. El și-a concentrat o mare parte din operațiune în Iowa, cumpărând mai multe reclame decât orice alt candidat până de curând. Anunțul a venit, de asemenea, ca un șoc pentru unii membri ai personalului și donatori, care au investit timp și resurse în campania lui Scott. Cea mai mare parte a personalului de campanie nu a primit niciun avertisment, a declarat o persoană familiarizată cu situația, care a vorbit sub rezerva anonimatului cu jurnaliștii The Washington Post.

Un e-mail din partea echipei sale de campanie sale a fost trimis duminică seară la ora 21:21, cu puțin timp înainte de anunțul său, cu subiectul “o ultimă șansă”, ceea ce subliniază caracterul abrupt al anunțului lui Scott.

“Tim este cel mai conservator candidat din cursa pentru președinție și avem nevoie în mod serios de conducerea sa puternică și de viziunea sa optimistă și pozitivă pentru a conduce țara noastră înainte”, scria în e-mail.

“Sincronizarea a fost cu siguranță un șoc, dar semnele erau vizibile de ceva vreme”, a declarat un donator. “Tim și-a conservat statutul de vedetă a partidului. El are opțiuni pentru a merge mai departe.”

O altă persoană cu cunoștințe despre campania lui Scott a declarat că susținerea lui DeSantis de către guvernatorul statului Iowa, Kim Reynolds, a fost un eșec, împreună cu așteptarea ca liderul evanghelic Bob Vander Plaats să îl susțină, de asemenea, pe DeSantis, având în vedere că Scott se concentrează pe câștigarea alegătorilor evanghelici din acest stat. Persoana respectivă a descris anunțul de duminică seara ca fiind “total șocant”.

Pentru personalul de pe teren “care are nevoie de salariile lor pentru a plăti chiria de Ziua Recunoștinței și de Crăciun, nu a existat nicio îndrumare…”, a spus persoana respectivă. “A fost pur și simplu gestionat teribil.”

Un oficial de rang înalt din cadrul campaniei a declarat că Scott a vorbit despre aceste probleme într-o discuție cu personalul de campanie imediat după interviu. Un număr mic de membri ai staff-ului au avut cunoștință în avans de anunț, inclusiv managerul de campanie Jennifer DeCasper, care l-a ajutat pe Scott să se pregătească.

Campania lui Scott, probleme înainte de anunțul retragerii

Campania lui Scott și susținătorii acestuia s-au confruntat cu probleme înainte de anunțul retragerii din cursă. Înainte ca echipa de campanie să anunțe că își reorientează eforturile spre Iowa, Comitetul de acțiune politică (PAC) ”Trust in the Mission”, care l-a susținut pe Scott, a declarat că va reduce achizițiile de publicitate din toamnă, după ce anterior a spus că va rezerva 40 de milioane de dolari în reclame TV și digitale în primele state unde se desfășoare alegerile primare, citând un electorat care “nu este concentrat sau pregătit pentru o alternativă la Trump”.

După ce a intrat în cursă cu 22 de milioane de dolari din campania sa pentru Senat, Scott a strâns peste 10 milioane de dolari în mai puțin de trei sferturi de an. Dar cheltuielile sale au depășit cu mult ceea ce a încasat. În al treilea trimestru, el a cheltuit de aproximativ trei ori mai mult decât a strâns. La sfârșitul trimestrului, el avea în cont aproximativ 13,3 milioane de dolari.

Scott a atras atenția marilor donatori – în primul rând cofondatorul Oracle, miliardarul Larry Ellison, care a donat zeci de milioane în ultimii ani unui grup aliniat cu Scott. Se aștepta ca Ellison să facă o contribuție substanțială la super PAC care susținea candidatura prezidențială a lui Scott la începutul acestui an. Dar banii nu au ajuns la destinație, iar super PAC și-a anulat anunțurile din toamnă.

Scott a anulat recent evenimentele de campanie de după dezbaterea din Iowa, invocând o criză de gripă. Purtătorul de cuvânt Nathan Brand a declarat atunci pentru Des Moines Register că Scott se va odihni în Carolina de Sud și “așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă săptămâna viitoare”.

Suspendarea campaniei lui Scott a părut să îl surprindă și pe Gowdy, care a început prin a-l întreba pe Scott când va reveni pe traseu, având în vedere boala sa. “Am băut multă apă, voi mai fi alăbit încă câteva zile, dar abia aștept să mă întorc în campanie”, a început Scott, înainte de a recomanda ca oricine poate candida la președinție să o facă și apoi să anunțe suspendarea campaniei sale.

Gowdy, părând surprins, l-a întrebat din nou dacă își suspendă campania, având în vedere fondurile sale și locul său în sondaje. Gowdy a spus că încerca să proceseze vestea lui Scott. De asemenea, el a întrebat dacă Scott se gândește să se alăture unei alte echipe, lucru pe care Scott l-a refuzat. “A fi vicepreședinte nu a fost niciodată pe lista mea de sarcini pentru această campanie și cu siguranță nu este acolo acum”, a spus Scott.

Trump, în fruntea cursei electorale republicane

Deși nu a participat nici la cea de a treia dezbatere între candidații republicani la nominalizarea pentru prezidențialele de anul viitor, Donald Trump rămâne în fruntea competiției cu un avans consolidat. Un grup de candidați din ce în ce mai puțin numeros a urcat pe scena celei de-a treia dezbateri prezidențiale republicane, miercuri seară, la Miami.

Cei cinci candidați calificați și participanți au fost guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și contracandidatul său emergent pentru prima alternativă la Donald Trump, fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley, precum și fostul guvernator al New Jersey Chris Christie, senatorul Tim Scott (care tocmai și-a anunțat retragerea din cursă) și omul de afaceri Vivek Ramaswamy.

Chiar dacă a fost absent de la dezbatere, avansul lui Trump a continuat să crească, iar candidații continuă să fie refractari chiar și la o încercare reală de a-l ”provoca la duel”. Nu este surprinzător faptul că adversarii lui Trump au fost atât de prudenți. Așa a fost toată cursa, iar candidații sunt în mod evident îngrijorați de alienarea susținătorilor lui Trump.

Ron DeSantis și Nikki Haley au fost considerați marii învinși ai serii. Niciunul dintre ei nu a părut a fi cineva care ar putea să-l provoace serios pe Trump, nici măcar capabili să devină o alternativă clară la fostul președinte în cadrul Partidului Republican.

15 candidați mai sunt acum în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024. Dintre republicani, opt persoane (Donald Trump, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Asa Hutchinson, Ryan Binkley, Chris Christie, Doug Burgum) își dispută șansa de a deveni candidatul partidului, în vreme democrații intrați în cursă sunt patru (Joe Biden, Marianne Williamson, Cenk Uygur, Dean Phillips). Mai sunt în competiție alți trei candidați: doi independenți (Robert F. Kennedy Jr., Cornel West) și unul din Partidul Verde (Jill Stein).

ADVERTISEMENT