News

Admitere Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Înscrierile, criteriile și probele în 2023

Admitere Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Au început înscrierile pentru cei care speră la o carieră în Poliție
05.07.2023 | 15:44
Admitere Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza Inscrierile criteriile si probele in 2023
Admitere Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Admitere Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Înscrierile au început pe 30 iunie, urmând ca cererile să fie depuse de candidați până la data de 9 iulie 2023. Ce criterii sunt de respectat și care sunt probele pe care le vor da aspiranții la o carieră în Poliție?

Condiții admitere Academia de Poliție 2023

Cei care doresc să participe la concursul de admitere trebuie să știe că au de respectat anumite condiții pentru înscrierea la Academia de Poliție în 2023. Astfel, pentru programele de studii „Drept”, „Ordine și siguranță publică” si „Instalații pentru construcții – Pompieri” pot opta absolvenții de liceu care au luat bacalaureatul sau care dețin o diplomă echivalentă.

ADVERTISEMENT

Și persoanele care au finalizat studii în străinătate și dețin diplome recunoscute de Ministerul Educației se pot înscrie în cadrul specializărilor menționate. Aceștia trebuie să îndeplinească condițiile legale și criteriile specifice de recrutare.

În ceea ce privește programele „Drept”, „Ordine si siguranta publica” și „Instalații pentru construcții – Pompieri”, tinerii pot alege o singură specializare ori un program de studiu de licență din cadrul unei singure facultăți.

ADVERTISEMENT

La forma de învățământ cu frecvență redusă, se pot înscrie agenții, subofițerii sau maiștrii militari din cadrul Ministerului de Afaceri Interne. Ei pot alege programul de studii universitare de licență „Ordine și siguranță publică” al Facultății de Poliție.

Subiecte admitere Academia de Poliție

Tinerii care vor să înceapă o carieră în Poliție trebuie să știe că vor susține examene la trei materii. Este vorba de Limba Română, Istorie și Limba Engleză. Acestea vor fi date în etapa a doua a concursului de admitere, cea a probei de evaluare a cunoștințelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care se pregătesc de admitere la Academia de Poliția trebuie să acorde o atenție deosebită acestor programe. Există foarte multe exemple de teste care pot ajuta candidații în pregătirea pentru examene. Unele dintre acestea pot fi vizualizate pe portalinvatamant.ro. (click aici)

Admitere Academia de Poliție 2023: Proba de evaluare a cunoștințelor

Așa cum vă informam, proba de evaluare a cunoștințelor face parte din etapa a doua a concursului de Admitere la Academia de Poliție. Aceasta constă în efectuarea testelor grilă la disciplinere Istorie, Limba română şi Limba străină.

ADVERTISEMENT

Testele sunt realizate sub forma unor chestionare. Proba se va desfășura la centrele zonale de selecție. Susținerea acesteia poate fi organizată în una ori mai multe serii de concurs, în funcție de numărul candidaților. Timpul pe care îl vor avea la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor este de 4 ore.

Aspiranții la o carieră în Poliție au avut posibilitatea de a alege o probă la limba străină, fiind menționată în cererea de participare la concurs. Ei au putut opta pentru una din următoarele discipline: engleză, franceză, germana, spaniola sau rusă.

Bibliografia şi tematica pentru Admitere Academia de Poliţie 2023

Candidații pot obține bibliografia şi tematica pentru Admiterea la Poliţie intrând pe site-ul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Reprezentanții instituției au publicat documentele necesare pregătirii acestora.

Astfel, cei care încă se pregătesc pentru o carieră în acest domeniu pot accesa bibliografia şi tematica aici.

Calendar admitere Academia de Poliție 2023

Dosarele pot fi completate de candidați până la data de 21 iulie 2023, potrivit calendarului. În perioada 18-30 august se vor desfășura primele două etape. Este vorba de susținerea probei sportive și etapa probelor scrise. Ulterior, au loc examinările medicale.

  • 20-27 iulie: plata taxei de înscriere
  • Până în data de 30 iulie 2023: înscrieri și transmitere dosare la Academie (unitățile de recrutare)
  • 31 iulie – 4 august: repartizare candidaților pe centre zonale de selecție
  • 16 august: afișarea listelor candidați pentru participare proba sportivă
  • 18-25 august: susținerea probei de evaluare performanță fizică (sportivă) și afișarea rezultatelor
  • 25 august: afișarea listei cu candidați pentru proba scrisă
  • 29-30 august: probele scrise
  • 31 august: afișare rezultate provizorii probele scrise
  • 31 august-1 septembrie: depunere contestații (online)
  • 2-3 septembrie: soluționare contestații; afișare ierarhizare provizorie a candidaților
  • 5-29 septembrie: examinarea medicală și rezolvarea contestațiilor
  • 29 septembrie: rezultate definitive ale candidaților declarați ”admis”
  • 1 octombrie: prezentare candidați pentru înmatriculare (cu excepția celor de la frecvență redusă)” se arată în calendarul privind admiterea la Academia de Poliție, publicat de portalinvatamant.ro.

 

ADVERTISEMENT