News

Admitere la liceu cu 5 materii? Poziția ministrului Ligia Deca în legătură cu această iniţiativă a sindicatelor

Sindicatele au propus ca examenul de admitere la liceu să conțină nu mai puțin de 5 materii, însă Ligia Deca e indecisă.
09.03.2023 | 17:53
Admitere la liceu cu 5 materii Pozitia ministrului Ligia Deca in legatura cu aceasta initiativa a sindicatelor
Ligia Deca, despre admiterea la liceu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul educației a dezvăluit că părinții și elevii nu ar îmbrățișa un astfel de scenariu. ”În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională”, a declarat Deca.

Ligia Deca, mesaj clar despre admiterea la liceu din 5 materii

Ministrul educației se află într-o situație complicată, prin care trebuie să reformeze din temelii sistemul de învățământ și, în același timp, să nu supere profesorii, elevii sau părinții. Deca a vorbit, în aceste context, despre propunerea sindicatelor de a organiza admitere la liceu cu examen din 5 materii.

ADVERTISEMENT

”Așa este, propunerea a venit în cursul zilei de ieri, în scris. Propunerea nu a fost ridicată în cadrul discuțiilor din comisia de dialog social, organizată luni, deci nu a putut fi discutată cu toți actorii în acel context.

Și am primit astăzi o reacție din partea Consiliului Național al elevilor și a Federației părinților, care spun că nu ar susține o astfel de variantă. În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezenta- o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională, pentru profilurile unde există concurență.

ADVERTISEMENT

Este un moment destul de avansat al elaborării legii și vedem că nu există consens între actorii din sistem, de aceea am păstrat propunerea pe care am prezentat-o deja public”, a completat Deca, conform Edupedu.ro. Sindicatele profesorilor vor ca elevii să susțină 5 probe diferite la Evaluarea Națională, iar același lucru să se întâmple pentru admiterea separată la liceu.

Ce au propus, concret, sindicatele? Dacă se aprobă, vor fi afectați cei care intră în clasa a V-a în anul școlar 2024-2025. Mai exact, copiii vor susține o probă la matematică+informatică (algoritmică), una la română, alta la științe (fizică, chimie, biologie), alta la ”umanistice” (istorie, geografie, inclusiv limbi străine) și o probă din limba maternă.

ADVERTISEMENT

Sindicatele cred că fiecare liceu ar trebui să își stabilească cu un an înainte de examen un coeficient pentru fiecare probă de examen în parte. ”Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4/5 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4/5 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0”, au transmis sindicaliștii.

De exemplu, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat că evaluarea națională trebuie să fie ”acoperitoare”. ”A limita admiterea la liceu sau Evaluarea Națională doar la două examene, la matematică și limba și literatura română, nu este normal. Considerăm, în momentul de față, că noi avem nevoie de o Evaluare Națională care să fie mult mai amplă și mult mai acoperitoare”, a transmis Nistor pentru Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

De o părere diferită sunt părinții și elevii, care prin vocile oficiale ale Consiliului Național al Elevilor și Federației Naționale a Părinților, au transmis că se opun cu fermitate propunerii sindicatelor, deoarece primul lucru care ne vine în minte când abordăm acest subiect sunt meditațiile”.

ADVERTISEMENT