News

Adolescent condamnat la închisoare pentru că ar fi vrut să arunce în aer o clădire… din Minecraft. Ce alte acuzații i se mai aduc tânărului

Un tânăr în vârstă de 16 ani va merge la închisoare pentru cinci ani de zile, într-o colonie penală, după ce ar fi vrut să arunce în aer o clădire din jocul Minecraft.
11.02.2022 | 19:07
Adolescent condamnat la inchisoare pentru ca ar fi vrut sa arunce in aer o cladire din Minecraft Ce alte acuzatii i se mai aduc tanarului
ADVERTISEMENT

Un adolescent a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare după ce a fost acuzat că ar fi încercat să arunce în aer o clădire… virtuală.

Procesul a avut loc în Rusia, iar tânărul a fost acuzat că ar fi vrut să distrugă o clădire a FSB (n.r. – serviciu secret din Federația Rusă) în jocul video Minecraft.

ADVERTISEMENT

Nikita Uvarov a ajuns la un tribunal militar din Siberia, iar tânărul de 16 ani va petrece cinci ani într-o colonie penală, fiind acuzat de ”antrenamente pentru acțiuni teroriste.” Informațiile vin de la avocatul Pavel Chikov, citat de theguardian.com.

Alături de Uvarov au mai fost implicați încă doi tineri în proces, însă aceștia au primit pedepse cu suspendare, deoarece au colaborat cu investigatorii, conform aceluiași avocat. Procesul a avut loc cu ușile închise, departe de ochii publicului și ai presei.

ADVERTISEMENT

Uvarov și alți doi adolescenți, toți trei provenind din orașul Kansk, din Siberia, au fost reținuți în vara lui 2020, pentru că au împărțit manifeste pentru susținerea unui matematician din Moscova, în paralel activist anarhist, care era la rândul său judecat pentru vandalism.

Unul dintre manifeste a fost lipit pe clădirea FSB-ului, succesor al serviciului secret KGB, din orașul Kansk.

ADVERTISEMENT

Poliția le-a confiscat telefoanele și afirmă că a descoperit mesaje referitoare la planuri de a arunca în aer o clădire FSB, pe care tinerii o creaseră în popularul joc Minecraft.

Totuși, anchetatorii susțin că pe lângă asta, adolescenții încercau să învețe și cum să realizeze dispozitive explozive improvizate, iar pe unele chiar le-au testat, detonându-le în clădiri abandonate.

ADVERTISEMENT

Inițial, cei trei au primit acuzații mai grave, de ”apartenență la o organizație teroristă”, însă acestea au fost retrase ulterior din lipsa dovezilor.

Ce a declarat adolescentul la procesul care i-a adus 5 ani de închisoare

În ultimul cuvânt pe care l-a avut înainte de pronunțarea sentinței, Uvarov a discutat despre presiunile la care a fost supus de anchetatori pe durata investigației și a negat că ar fi vrut să arunce în aer ceva.

A pledat nevinovat, însă a afirmat că dacă va trebui să ispășească o pedeapsă cu executare, o va face ”cu demnitate și cu conștiința curată.”

”Vreau să declar pentru ultima dată, aflat în acest tribunal, că nu sunt un terorist”, a concluzionat adolescentul de 16 ani.

Nu este prima dată în cei mai recenți ani ai Rusiei când tineri au fost condamnați la închisoare pentru presupuse fapte de terorism. În august 2020, trei activiști, care erau acuzați de apartenență la un grup anarhist, au primit pedepse cu executare pentru că ar fi complotat să dărâme regimul lui Vladimir Putin. Alți patru tineri au primit pedepse cu suspendare într-un caz despre care criticii spun că a fost fabricat de FSB.

De asemenea, în februarie 2020, alți șapte anarhiști și anti-fasciști au fost condamnați la pedepse ce variau de la șase luni la 18 ani de închisoare, pentru acuzații de terorism și nu numai. Arestați în 2017 și 2018, majoritatea au declarat că au fost torturați cu electrozi și bătuți, pentru a mărturisi faptele de care erau acuzați.

ADVERTISEMENT