News

Adunarea Generală a ONU, rezoluție de condamnare a anexărilor Rusiei din Ucraina. Ce țări s-au opus demersului

Adunarea Generală a ONU a condamnat, printr-o rezoluție adoptată cu majoritate de voturi, anexările ilegale ale Rusiei din Ucraina. Doar 5 state s-au opus demersului.
13.10.2022 | 08:14
Adunarea Generala a ONU rezolutie de condamnare a anexarilor Rusiei din Ucraina Ce tari sau opus demersului
Adunarea Generală a ONU a condamnat, printr-o rezoluție, anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Sursa foto: twitter.com
ADVERTISEMENT

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU de miercuri, 12 octombrie, s-a aflat acțiunea prin care Vladimir Putin a anexat patru teritorii din Ucraina.

Adunarea Generală a ONU a condamnat, printr-o rezoluție, anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia

Cele 193 de state membre ONU s-au reunit în regim de urgenţă pentru a-și exprima votul pe o rezoluţie de condamnare a ultimelor acțiuni ale Rusiei din statul vecin.

ADVERTISEMENT

Documentul a fost adoptat cu 143 de voturi ”pentru”. Doar 5 țări au fost ”contra” deciziei de a condamna regimul lui Putin. E vorba, evident, de Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.

Alte 35 de state s-au abținut. Printre ele China, India, Pakistan, Cuba, Algeria, Bolivia şi Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Deși votul de miercuri are mai degrabă un caracter simbolic, a fost cel mai covârșitor împotriva Rusiei de la începutul invaziei sale în Ucraina.

În urmă cu o săptămână, într-o fastuoasă ceremonie de la Kremlin, președintele Vladimir Putin a semnat documente prin care regiunile din estul și sud-estul Ucrainei, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson sunt anexate de Rusia.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Volodimir Zelenski după decizia ONU: ”Lumea și-a spus cuvântul”

Imediat după votul de la Organizația Națiunilor Unite (ONU), de la Kiev a venit o primă reacție.

Volodimir Zelenski spune că este ”recunoscător celor 143 de state care au susţinut rezoluţia istorică a ONU”.

ADVERTISEMENT

El a mai scris, pe Twitter, că ”Lumea şi-a spus cuvântul – încercarea (Rusiei) de anexare este fără valoare şi nu va fi niciodată recunoscută de naţiunile libere”.

De la Washington, preşedintele Joe Biden a afirmat că votul ONU a transmis un ”mesaj clar” Moscovei.

Miza acestui conflict este clară pentru toţi, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns: Rusia nu poate şterge un stat suveran de pe hartă”, a spus liderul SUA, într-un comunicat.

Biden a mai precizat că ”Rusia nu poate schimba graniţele cu forţa și nu poate pune stăpânire pe teritoriul unei alte ţări ca fiind al său”.

ADVERTISEMENT