Aceasta este afacerea care pot aduci bani serioși în viitor. Este vorba despre plantarea unor fructe cremoase și dulci, care se face chiar la sfârșit de toamnă, iar ulterior profiturile pot fi uriașe.
Este vorba despre bananele nordice, fructe cunoscute mai degrabă sunt numele de paw paw, care a fost dat de amerindieni.
Banana nordului a fost aclimatizată în România, iar aceasta este una din plantele exotice care poate aduce un succes financiar uriaș pe piața autohtonă pentru cei care vor să o cultive și ulterior să o vândă.
Banana nordului este una specială, cu un gust cremos și dulce, care seamănă unui amestec de vanilie cu ciocolată. Pe lângă toate acestea, fructul este foarte bogat și în substanțe nutritive.
Fructul este studiat de mai mulți ani de cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Aceștia au ajuns la concluzia că românii care vor să fac afaceri pe baza acestuia pot face profituri frumoase. Cercetătorii au mai descoperit și faptul că banana nordului crește în România de mai bine de 100 de ani.
”La noi în ţară se pare că a fost introdusă în jurul anului 1900 în localitatea Pianu Nou, judeţul Alba, de către un emigrant întors din America. De acolo, câteva plante au ajuns în localitatea Geoagiu, unde se găsesc şi în prezent în curţile unor localnici”, povesteşte prorecotorul USAMV, conform Agrointel.
O singură plantă se vinde cu 60 de lei, iar pentru plantele de peste trei ani, prețul poate ajunge și la 150 de lei.
Banana nordului poate fi cultivată cu succes în regiunile cu climă temperată. De asemenea, plantele reușesc să supraviețuiască cu brio și iernilor deosebit de reci, cu până la minus 30 de grade Celsius.
Banana nordului este foarte ușor adaptabilă la diferite tipuri de sol, dar preferă solurile afânate și cu multă apă.
Totuși, un lucru de care trebuie să țină cont românii care ar vrea să cultive această plantă este că fructele se vor face abia la 5 ani de la momentul plantării.
”Pentru a stimula germinarea se recomandă înmuierea seminţelor timp de 24 de ore în apă caldă, înainte de semănat. Germinabilitatea acestora este bună şi dacă se seamănă în ghivece toamna şi se lasă să ierneze afară. Răsărirea are loc în luna iunie – iulie şi puieţii cresc în primul an doar 5 – 10 cm.
După răsărirea plantelor se cresc în umbrare, transplantându-se în ghivece mai mari atunci când este nevoie. Primele fructe se pot obține în anul 5-6 după semănat”, arată prorectorul Florin Stănică.