News

Afacerea cu care au dat lovitura doi români din Iași. Unică în țară, le aduce bani frumoși în fiecare lună

Doi tineri din Iaşi, soţ şi soţie, au reuşit să deschidă cu bani europeni o afacere cum nu s-a mai întânit până acum în România.
11.02.2023 | 12:27
Afacerea cu care au dat lovitura doi romani din Iasi Unica in tara le aduce bani frumosi in fiecare luna
Soţii Cristina şi Iosif Păduraru
ADVERTISEMENT

Primăvara a venit mai devreme la Iaşi, flori multicolore răsărind în urmă cu câteva zile în atelierul soţilor Cristina şi Iosif Păcuraru. Mânaţi de ambiţie şi pasiune, aceştia au deschis în oraşul de pe malurile Bahluiului prima florărie sustenabilă din Moldova, cu bani din fonduri europene.

Prima florărie sustenabilă din Moldova

Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad”, din Iaşi, a fost prima care a anunţat că doi absolvenţi ai săi, Iosif şi Cristina Păduraru, care au studii de licenţă şi masterat în Peisagistică, au obţinut fonduri europene pentru a înfiinţa primul atelier floral sustenabil din zona Moldovei. Acesta presupune utilizarea unui burete floral din rocă bazaltică naturală, evitarea ambalajelor, dar şi colaborarea cu producătorii şi cultivatori locali.

ADVERTISEMENT

Conform reprezentanţilor universităţii, statisticile realizate la nivel mondial arată că în industria floriculturii sunt folosite anual aproximativ 100.000 de tone de plastic, din care doar aproximativ 30 de tone sunt reciclate. Ceea ce-şi propun tinerii ieşeni este să utilizeze practici cât mai ecologice.

“Încercăm să diminuăm pe cât posibil deşeurile, reutilizăm ambalajele în care florile sunt distribuite, materialele cu care lucrăm sunt eco-friendly, bazate pe hârtie, sârmă sau textile”, spune Cristina Păduraru.

ADVERTISEMENT

“Folosim un tip de burete floral realizat din roca bazaltica naturală care are o multitudine de beneficii, cum ar fi absorbţia rapidă a apei, oferă un pH optim florilor şi implicit o durată de viaţă mai lungă a aranjamentelor, dar cea mai importantă caracteristică este faptul că se poate reutiliza drept substrat, fie pentru cultivarea seminţelor sau butaşilor, fie ca o completare la solul din ghivecele cu plante de interior”, a mai declarat aceasta.

Ca o exemplificare, printre practicile sustenabile din florăria soţilor Păduraru se numără folosirea sârmei pentru stabilizarea florilor în vasele cu apă, colaborarea cu meşterii populari pentru achiziţionarea vaselor de lut realizate manual în zona Bucovinei, vase speciale care oferă umiditatea optimă plantelor la ghiveci reducând consumul de apă.

ADVERTISEMENT

Deoarece costurile cu materiile prime sunt destul de mari, preţurile florilor sunt şi ele un pic mai ridicate decât la florăriile obişnuite. În medie, aranjamentele florale de aici sunt cu 20% decât la florăriile mai puţin prietenoase cu mediul, ajungând până la 120 lei.

Angajaţii sunt aleşi cu grijă, dintre cei care iubesc mediul şi plantele, deopotrivă. “Din echipa noastră fac parte persoane care înţeleg tainele plantelor de interior şi frumuseţea florilor tăiate, care au cunoştinţe despre nevoile fiziologice şi climatice, care cunosc genurile şi soiurile de plante sau flori, dar mai presus de toate, iubesc plantele”, mai spune Cristina Păduraru.

ADVERTISEMENT

“Everbloom Sustainable Floral Design este locul unde puteţi găsi aranjamente şi creaţii florale realizate cu drag şi pasiune şi totodată responsabil. Ne dorim ca oamenii să nu plece la fel cum au venit, după o vizita în florăria noastră, ci să-i molipsim cu grija noastră pentru flori şi mediu”, concluzionează fondatoarea prime florării sustenabile din Moldova.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care...
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care eleva de 17 ani e atacată, surprins de camerele de supraveghere
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Sortiment de chipsuri scos de la vânzare. Risc mare de alergii pentru consumatorii...
Sortiment de chipsuri scos de la vânzare. Risc mare de alergii pentru consumatorii sensibili
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”