News

Afacerea cu care orice român poate să primească 3.000 de euro la hectar. Ce trebuie să cultivi, ca să încasezi banii

Guvernul a aprobat săptămâna aceasta două noi scheme de ajutor pentru agricultorii români, stimulându-i astfel să se concentreze pe anumite culturi.
06.05.2023 | 10:23
Afacerea cu care orice roman poate sa primeasca 3000 de euro la hectar Ce trebuie sa cultivi ca sa incasezi banii
Cultivarea usturoiului poate fi bănoasă pentru agricultorii români
ADVERTISEMENT

Subvenţiile pentru agricultori continuă şi anul acesta pe mai multe segmente de produse, iar dacă majoritatea agricultorilor se înghesuie să beneficieze de banii din programul “Tomata”, nu sunt foarte mulţi cei care se interesează de alte granturi guvernamentale.

Ajutor guvernamental de 6 milioane euro pentru cultivarea usturoiului

Există culturi mai puţin pretenţioase decât roşiile şi pentru care statul oferă bani celor care le cultivă. Spre exemplu, usturoiul românesc primeşte şi în 2023 sprijin financial din partea Ministerului Agriculturii.

ADVERTISEMENT

Ustruroiul este o plantă nepretențioasă, care tolerează atât solul arid, cât și cel stâncos și, de asemenea, se adaptează cu ușurință la clima din ţara noastră. Săptămâna aceasta la Palatul Victoria au fost aprobate sumele cu care vor fi subvenţionaţi cei care aleg că cultive usturoi.

Joi, guvernul a aprobat o Hotărâre prin care s-a aprobat schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, impactul bugetar fiind de 29,7 milioane lei (circa 6 milioane euro).

ADVERTISEMENT

Cei care au culturi de usturoi și doresc să primească ajutorul de minimis trebuie să cultive această plantă pe cel puțin 3.000 de metri pătrați, iar producția la fiecare 10 metri pătrați trebuie să fie de cel puțin 3 kilograme.

„Continuăm acest Program demarat în anul 2019, care şi-a dovedit din plin utilitatea asigurând o producţie calitativă şi cantitativă de usturoi românesc pentru consum. Iată că oferim predictibilitatea de care este nevoie pentru stabilitatea producătorilor şi pentru asigurarea accesului consumatorilor la produsele româneşti, obţinute prin munca fermierilor noştri”, a declarat ministrul Petre Daea.

ADVERTISEMENT

Termenul limită de depunere a cererilor este data de 31 mai inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/ factura/ fila/ filele din carnetul de comercializare, se vor depune până la data de 29 noiembrie.

De asemenea, guvernul Guvernul a adoptat schema de ajutor pentru susținerea producției locale de cartofi, bugetul din acest an ridicându-se la 14,8 milioane lei, adică aproximativ 2,96 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Un agricultor ar urma să primească 200 euro la hectar, cu condiţia să fie obținută o producție minimă de 15 tone/ha, din care să fie comercializate cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie. Cererea de înscriere în program trebuie depusă până cel târziu data de 19 mai, inclusiv.

ADVERTISEMENT