Life

Afacerea de apartament care îți aducea și un milion de dolari pe lună. Totul se întâmpla pe vremea comuniștilor

Businessul de locuință care le putea aduce românilor un milion de dolari în fiecare lună. Acest lucru avea loc în perioada comunistă.
11.03.2024 | 12:10
Afacerea de apartament care iti aducea si un milion de dolari pe luna Totul se intampla pe vremea comunistilor
Businessul de locuință care le putea aduce românilor un milion de dolari în fiecare lună. Acest lucru avea loc în perioada comunistă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Afacerea de apartament care îți aducea și un milion de dolari pe lună. Totul se întâmpla pe vremea comuniștilor, într-o vilă din zona Dorobanți-Floreasca, cu toate că regiunea era supravegheată de oamenii Securităţii de stat.

Businessul de locuință care le putea aduce românilor un milion de dolari în fiecare lună. Acest lucru avea loc în perioada comunistă

Businessul de locuință care le putea aduce românilor un milion de dolari în fiecare lună. Acest lucru avea loc în perioada comunistă, în ciuda faptului că autoritățile erau conștiente de ceea ce se întâmpla în aceste case.

ADVERTISEMENT

Foarte multă lume apela la Dorel, cunoscut drept creierul afacerii, în timp ce alții îl reperau drept „domnul inginer Teodor Zamfir”. Se recomanda singur „colonelul Zamfir”, deși nu a avut niciodată această funcție.

Bărbatul, care era un delicvent și afacerist înnăscut, a reuşit să stea sub radarul oficial al condamnaţilor penal. Reușea să producă echivalentul unui milion de dolari pe lună, din cumpărarea și închirierea de casete video.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, în apartamentul acestuia se aflau circa 150 de aparate videorecorder care copiau filme străine. Acest lucru se întâmpla la mansardă, în timp ce la demisol Irina Margareta Nistor devenea ”vocea filmelor”. Afacerea s-a dovedit una de mare succes.

Renumitul critic de film lucra non-stop la traducerea sau dublarea casetelor originale, din engleză și franceză, în limba română. În felul acesta a devenit parte a unui adevărat fenomen, până la Revoluție traducând aproape 3.000 de filme.

ADVERTISEMENT

Irina Margareta Nistor a tradus circa 3.000 de filme în comunism

Irina Margareta Nistor a dezvăluit acest lucru în cadrul unui interviu pe care i l-a acordat lui Robert Turcescu. Cunoscuta jurnalistă a vorbit despre casa în care și-a petrecut multă vreme înainte de căderea comunismului.

„Am tradus 3.000 de filme până în Revoluție și încă 2.000 după aia. Afacerea pe nenorocirea aia de BD era a inginerului Zamfir. Casa lui a cumpărat-o de la văduva lui Finteșteanu (n.r. – marele actor Ion Finteșteanu).

ADVERTISEMENT

În acest demisol erau aparatele, veneau filmele, le dublam la prima vedere toate. Erau câte două filme pe casetă, nu mă puteam opri”, a povestit criticul de film în urmă cu ceva vreme, scrie capital.ro.

În perioada comunistă oamenii aveau o mare dorință să vizioneze filme având în vedere că programul de la singurul post TV, cel național, era de numai 2 ore. Așa au ajuns să apară rețele întregi care distribuiau casete video pe sub mână.

Doar oamenii verificați aveau acces la vila din Floreasca. Aceștia veneau din toată țara, zilnic, pentru a cumpăra casete. Potrivit adevarul.ro, prețul unei singure casete era de 1000–1200 de lei, aproape echivalentul unui salariu mediu din acei ani.

ADVERTISEMENT