Life

Cum arătau Revelioanele pe timpul comuniștilor. Program TV umoristic, muzică românească și mesajul conducătorului suprem

Revelioanele din timpul comunismului. Ce li se transmitea românilor la TV în seara dintre ani. Conținutul, total diferit de prezent.
27.12.2022 | 18:33
Cum aratau Revelioanele pe timpul comunistilor Program TV umoristic muzica romaneasca si mesajul conducatorului suprem
Cum se desfășurau Revelioanele în comunism. Sursa foto: captură video youtube/TVR/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Înainte de 1989, în România comunistă Revelionul era sărbătorit diferit. Oamenii celebrau mai mult acasă noaptea dintre ani, iar la TV se transmitea un altfel de conținut decât cel din prezent. Totuși, nici atunci nu lipseau de pe micile ecrane, care aveau un fundal alb-negru, artiștii și actorii.

Revelioanele din comunism. Ce se transmitea la TV ”tovarășilor”

În comunism, la fel ca acum, programul pentru Revelion era filmat în prealabil, doar că pregătirile se făceau mult mai devreme. Încă din august se punea la punct un scenariu.

ADVERTISEMENT

Odată încheiate filmările, pe 31 ianuarie, la ora 11:43, românii se strângeau în fața ecranelor și se uitau la TVR, singurul post TV existent în țară atunci. Primul pe care îl vedeau era președintele lor, Nicolae Ceaușescu. Acesta le transmitea un mesaj de final de an.

Ulterior, se difuzau Hora Unirii, șlagăre ale cântăreților vremii, cum ar fi: Mirabela Dauer, Irina Loghin, Angela Similea, Dan Spătaru, Corina Chiriac, numere de umor al actorilor: Stela Popescu și Arșinel, Amza Pelea, Toma Caragiu, Dem Rădulescu,  Nae Lăzărescu sau Vasile Muraru. Spectacolul se încheia la ora 5:00.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care nu au apucat să vadă programul de Revelion, se transmitea o reluare, intitulată ”Dacă doriți să revedeți”.

Puțini erau la acele vremuri românii care celebrau Revelionul la un restaurant sau la munte. Doar cei privilegiați aveau acces. În rest, cei mai mulți se adunau pe la casele lor, în jur de 10-15 persoane, și se distrau decent.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește masa pentru noaptea dintre ani, aceasta conținea bucate tradiționale, precum: salată de boeuf, sarmale, piftie, carne de porc, ouă umplute și cozonaci. Nu lipsea nici băutura.

”Din meniul tradiţional nu lipseau icrele, salata boef, sarmalele. Ştiu că se strângeau mătuşile, îşi împărţeau treburile.

ADVERTISEMENT

Nu făceau nici icrele, nici maioneza cu mixerul. Cu cozonacii era mai greu, mai pricepute erau bunicile, la ţară“, a transmis pentru Adevărul Denisa Guțică Florescu, muzeograf la Muzeul Județean Olt.

Nu era permisă circulația la miezul nopții de Revelion, în comunism

Totodată, în noaptea dintre ani, la miezul nopții, nu era permisă circulația. Asta din cauză că existau temeri ca un cetățean, pe fondul alcoolului, să își exprime opoziția față de regim, Nicolae Ceaușescu și Partidul Comunist.

Din 1989, când comunismul a fost răsturnat de către popor, programul de Revelion nu doar că arată total diferit, dar se pot vedea mai multe spectacole, pe mai multe posturi TV, simultan.

ADVERTISEMENT