Seceta din anii trecuți i-a determinat pe fermierii români să se reorienteze către culturi care rezistă bine fără prea multă apă. Una dintre aceste culturi este rapița, afacere cu care Daniel Radu a dat lovitura.
Rapița a devenit una dintre culturile favorite ale fermierilor români, afectați de seceta din anii trecuți, care a compromis culturile de floarea soarelui și porumb. Se vede și din numărul mare al câmpurilor galbene din țară.
Daniel Radu, un tânăr fermier român, are peste o mie de hectare cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Cea din urmă plantă ocupă cea mai mare suprafaţă cultivată de el. Daniel spune că este o afacere mult mai avantajoasă și profitabilă. Tona de rapiță de vinde cu 2.000 – 2.400 de lei.
”Este o cultură destul de profitabilă. Spre exemplu, anul trecut pentru noi aici în zonă a fost un an cu o producţii bune, în jur de 4.000 de kilograme de rapiţă la hectar.
Sunt schimbări climatice, iar cultura de porumb are nevoie de apă, iar în același timp are nevoie în perioada de înflorire de o temperatură mai mică. Dacă este o temperatură mai ridicată, atunci avortează şi nu mai leagă, cum spunem noi”, a declarat Daniel Radu pentru Observator News.
Producția de rapiță din România a ajuns anul trecut la 1,2 milioane de tone, pe o suprafaţă totală de jumătate de milion de hectare. În 2023, suprafețele cultivate sunt mult mai mari.
”Seceta completă care ne-a devastat sezonul trecut a făcut loc foarte rapid culturii de rapiţă. După ce au văzut că porumbul era efectiv ucis pe câmp, au venit şi au semănat rapiţa”, explică Cezar Gheorghe de la Clubul Fermierilor.
Un litru de ulei de rapiță se vinde în magazine cu prețuri pornind de la 11 lei, cu circa patru lei mai mult decât prețul uleiului de floarea soarelui. Nutriționiștii ne sfătuiesc să profităm de beneficiile uleiului de rapiță, dar să avem grijă ce tip de ulei cumpărăm.
”Dacă vorbim despre uleiul de rapiţă presat la rece, neprelucrat termic, atunci vorbim despre o sursă foarte bună de Omega3, vorbim despre o sursă foarte bună de vitamină E şi despre un ulei care poate fi folosit la gătit.
Dacă vorbim despre uleiul presat la cald, atunci uleiul de rapiţă este hidrogenat. Are efect inflamator asupra organismului, predispune la demență şi nu este de folosit”, atrage atenția nutriționistul Ligya Alexandrescu.