News

Afacerea de sezon cu care Daniel, un tânăr român, a dat lovitura. Plantele cultivate au nevoie de puțină apă, iar un litru de ulei obținut din ele se vinde cu 11 lei

O cultură rezistentă la secetă, afacerea cu care un tânăr român a dat lovitura. Daniel Radu cultivă rapiță si face profit
04.05.2023 | 09:24
Afacerea de sezon cu care Daniel un tanar roman a dat lovitura Plantele cultivate au nevoie de putina apa iar un litru de ulei obtinut din ele se vinde cu 11 lei
Rapița a devenit una dintre culturile preferate ale fermierilor români Sursa foto: 7-themes.com
ADVERTISEMENT

Seceta din anii trecuți i-a determinat pe fermierii români să se reorienteze către culturi care rezistă bine fără prea multă apă. Una dintre aceste culturi este rapița, afacere cu care Daniel Radu a dat lovitura.

Daniel a dat lovitura cu o afacere de sezon

Rapița a devenit una dintre culturile favorite ale fermierilor români, afectați de seceta din anii trecuți, care a compromis culturile de floarea soarelui și porumb. Se vede și din numărul mare al câmpurilor galbene din țară.

ADVERTISEMENT

Daniel Radu, un tânăr fermier român, are peste o mie de hectare cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Cea din urmă plantă ocupă cea mai mare suprafaţă cultivată de el. Daniel spune că este o afacere mult mai avantajoasă și profitabilă. Tona de rapiță de vinde cu 2.000 – 2.400 de lei.

”Este o cultură destul de profitabilă. Spre exemplu, anul trecut pentru noi aici în zonă a fost un an cu o producţii bune, în jur de 4.000 de kilograme de rapiţă la hectar.

ADVERTISEMENT

Sunt schimbări climatice, iar cultura de porumb are nevoie de apă, iar în același timp are nevoie în perioada de înflorire de o temperatură mai mică. Dacă este o temperatură mai ridicată, atunci avortează şi nu mai leagă, cum spunem noi”, a declarat Daniel Radu pentru Observator News.

Producția de rapiță din România a ajuns anul trecut la 1,2 milioane de tone, pe o suprafaţă totală de jumătate de milion de hectare. În 2023, suprafețele cultivate sunt mult mai mari.

ADVERTISEMENT

”Seceta completă care ne-a devastat sezonul trecut a făcut loc foarte rapid culturii de rapiţă. După ce au văzut că porumbul era efectiv ucis pe câmp, au venit şi au semănat rapiţa”, explică Cezar Gheorghe de la Clubul Fermierilor.

Litrul de ulei de rapiță, 11 lei în magazine

Un litru de ulei de rapiță se vinde în magazine cu prețuri pornind de la 11 lei, cu circa patru lei mai mult decât prețul uleiului de floarea soarelui. Nutriționiștii ne sfătuiesc să profităm de beneficiile uleiului de rapiță, dar să avem grijă ce tip de ulei cumpărăm.

ADVERTISEMENT

”Dacă vorbim despre uleiul de rapiţă presat la rece, neprelucrat termic, atunci vorbim despre o sursă foarte bună de Omega3, vorbim despre o sursă foarte bună de vitamină E şi despre un ulei care poate fi folosit la gătit.

Dacă vorbim despre uleiul presat la cald, atunci uleiul de rapiţă este hidrogenat. Are efect inflamator asupra organismului, predispune la demență şi nu este de folosit”, atrage atenția nutriționistul Ligya Alexandrescu.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe...
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe străzi pentru o pâine
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Iosif Rotariu, devastat de durere. Soția lui a murit în somn
Iosif Rotariu, devastat de durere. Soția lui a murit în somn
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni