”Hotelul pentru plante” este afacerea inedită care îi aduce venituri uriașe unui român. Conaționalul nostru are parte de clienți dispuși să achite sume mari de bani.
Nu doar oamenii și animalele trebuie să aibă parte de hoteluri și spitale, ci și plantele. Această idee i-a venit unui tânăr antreprenor din Iași care. Bogdan Harabagiu comercializează o serie de plante exotice, iar de câțiva ani a lansat și o gamă originală de servicii.
Tânărul oferă și mentenanță, servici de cazare și chiar de spitalizare pentru plantele bolnave. Bărbatul și-a deschis afacerea în urmă cu patru ani. I-a venit ideea după o perioadă lungă în care a locuit în Thailanda.
Fiind la curent cu potențialul pe care îl au plantele tropicale rare, dar și cu punctele lor slabe, Bogdan a decis să-și diversifice serviciile oferite. Dat fiind faptul că temperaturile de la noi nu le permit plantelor să stea o perioadă îndelungată afară pe parcursul unui an, antreprenorului i-a venit ideea de a lansa pe piață hotelul pentru plante.
”Avem adus un măslin, încă din luna august. L-am descărcat din maşină, am făcut postare pe social media cu el şi seara m-a sunat cineva. A achiziţionat măslinul în vară şi el a rămas la noi la hotel până în primăvară”, spune Bogdan Harabagiu, conform Observator News.
Clienții lui Bogdan nu au întârziat să apară. Românii sunt interesați de plantele tropicale și sunt conștienți că ele rezistă doar în spații special amenajate. ”Oamenii ne sună, noi mergem, luăm plantele, le ducem la hotel şi aici avem un spaţiu de 500 de metri pătraţi cu încălzire, cu persoane specializate pe îngrijirea plantelor exotice”, mai adaugă tânărul.
Unii oameni sunt dispuși să achite sume de-a dreptul uriașe pentru serviciile ”hotelului de plante”. De exemplu, o monstera a fost adusă la unitatea de ”cazare” în luna noiembrie. Planta va rămâne la ”hotel” până în luna mai. Proprietarii ei plătesc pentru cazare şi îngrijirile aferente 2.500 de lei.
Există unii clienți care nu-și ”cazează” plantele la un astfel de hotel. În consecință, acestea pot suferi pe timpul sezonului rece. Bogdan s-a gândit și la aceste persoane și a creat și o secție specială pentru plantele exotice afectate de boli sau de frig.
”Un ficus care a îngheţat, a avut probleme cu frigul şi noi i-am dat jos coroana şi acum începem să îl creştem din partea asta şi mai durează. Cred că într-un an de zile reuşim să îl facem frumos”, spune Bogdan.
În astfel de cazuri, prețurile pleacă de la 50 de lei și pot ajunge și la 10.000 de euro. În categoria prețurilor exorbitante intră serviciile pentru un bonzai de peste 1000 de ani, un măslin de mari dimensiuni sau un cocotier.