News

Afacerea prin care s-a îmbogățit o româncă la țară. I-a venit ideea într-o vacanță, dar nu se aștepta la un asemenea succes

Anișoara Vezeanu, o femeie din apropierea Bucureștiului, a povestit despre afacerea ei și a explicat cum i-a venit această idee.
28.07.2023 | 20:37
Afacerea prin care sa imbogatit o romanca la tara Ia venit ideea intro vacanta dar nu se astepta la un asemenea succes
De la vacanță la succes comercial: Femeia care cultivă și vinde bananieri în toată România. Foto: Capturi Observator.
ADVERTISEMENT

Anișoara Vezeanu, o femeie din localitatea Tărtășești, a reușit să creeze o afacere inedită și profitabilă, inspirată de o vacanță petrecută în Malaiezia acum patru ani. Ideea ei de a planta bananieri în  curte a devenit una  de succes, iar cererea pentru plante este într-o continuă creștere.

Afacerea apărută în urma unei  vacanțe

Totul a început în 2019, când Anișoara s-a întors dintr-o călătorie exotică în Malaiezia și a decis să aducă acasă un mic bananier, pe care l-a plantat în curtea sa. După o îngrijire atentă și răbdare, anul trecut a avut parte de prima recoltă de banane din producția sa proprie.

ADVERTISEMENT

În prezent, mica ei afacere a luat avânt și Anișoara vinde bananieri în toată România. Plantele exotice sunt foarte apreciate de români, iar cererea pentru bananieri a crescut semnificativ. O plantă ajunsă la maturitate poate produce între 20 și 30 de kilograme de banane.

Ea comercializează bananieri de diferite dimensiuni, cu prețuri începând de la 100 de lei pentru un bananier de 50-75 de centimetri înălțime și ajungând la 125 de lei pentru unul de un metru. Nu doar bananierii s-au adaptat cu succes la temperaturile din România, ci și alte plante exotice, cum ar fi curmalele, se dezvoltă cu bine în pământul nostru.

ADVERTISEMENT

Afacerea inspirată a Anișoarei Vezeanu nu doar că aduce bucurie clienților care pot avea plante exotice în propriile curți, ci demonstrează că pasiunea și curajul pot transforma o idee simplă într-un succes comercial remarcabil.

“În 2019, am fost într-o vacanţă tocmai în Malayezia şi la plecare am pus în bagajul de cală un mic bananier. În curtea mea am la acest moment bananieri care înfloresc şi fructifică. O plantă ajunsă la maturitate face cel putin 20-30 de kilograme de banane.

ADVERTISEMENT

Îi vând destul de uşor pentru că românii iubesc plantele exotice şi îşi doresc la ei acasă o curte altfel decat restul lumii. Un bananier de 50-75 de cm înălţime costă 100 de lei, unul de un metru costă 125 de lei”, a explicat Anişoara Vezeanu pentru observatornews.

Cum să crești o banană

Plantarea bananelor acasă poate fi o experiență interesantă și plină de satisfacții. Iată pașii de bază pentru a planta banane acasă. Există mai multe soiuri de bananieri, iar alegerea unuia potrivit pentru zona ta climatică este esențială. Asigură-te că soiul ales se adaptează temperaturilor și altor condiții specifice locației tale.

ADVERTISEMENT

Bananierii preferă locuri însorite și ferite de vânturi puternice. Solul trebuie să fie bine drenat și să permită scurgerea apei, deoarece bananierii nu tolerează excesul de umiditate. Pregătește solul: Îmbogățește solul cu materie organică (compost, humus) pentru a oferi plantei substanțele nutritive necesare. Bananierii preferă un pH între 5,5 și 7.

Achiziționează puieți sau bulbi de bananieri sănătoși de la centre de grădină sau sere specializate. Plantează bananierii: Săpă un șanț adânc și suficient de mare pentru rădăcinile puieților. Pune în șanț puieții sau bulbi, acoperindu-i cu pământ și asigurându-te că sunt bine fixați. Distanța dintre bananieri ar trebui să fie de cel puțin 2-3 metri, în funcție de dimensiunea finală a plantei.

Bananierii au nevoie de o cantitate semnificativă de apă pentru a crește sănătoși. Asigură-te că pământul din jurul rădăcinilor rămâne mereu umed, dar evită excesul de apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Bananierii necesită o sursă constantă de nutrienți pentru a se dezvolta corespunzător. Folosește îngrășăminte speciale pentru plante tropicale, conform indicațiilor producătorului.

Bananierii sunt sensibili la temperaturi foarte joase. Dacă locuiești într-o zonă cu ierni reci, protejează planta cu ajutorul unei folii termice sau mută bananierii în interior pe timpul iernii. Pe măsură ce planta crește, elimină frunzele uscate pentru a încuraja dezvoltarea frunzelor noi. Bananierii au nevoie de timp pentru a da rod, dar odată ce ajung la maturitate, vei putea bucura de propriile tale banane exotice.

ADVERTISEMENT
Tags:
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”