Life

Afecțiunea de care suferă un sfert din populația României. Mulți nici nu știu că au această problemă

Afecțiunea de care mulți români suferă fără să știe. Un sfert din populația țării se confruntă cu această problemă, spun specialiștii.
15.05.2023 | 11:17
Afectiunea de care sufera un sfert din populatia Romaniei Multi nici nu stiu ca au aceasta problema
Un sfert din populația țării suferă de alergii. Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Mulți români suferă de o afecțiune care îi incomodează în viața de zi cu zi și nici măcar nu știu că o au: este vorba despre alergii. Specialiștii spun că un sfert din populația țării noastre se confruntă cu această problemă.

Mulți români nu știu că se confruntă cu alergii. Afecțiunea afectează un sfert de populație

Alergiile sunt, de fapt, un răspuns al sistemului imunitar la anumite substanțe la care anumite persoane pot să nu aibă nicio reacție și care poartă numele de alergeni. Putem vorbi despre alergii sezoniere, de pildă cele de primăvară.

ADVERTISEMENT

Dar există și alergii perene, care se declanșează pe tot parcursul anului. Cel mai des, oamenii sunt alergici la praf, păr de animale, polen- de pilă cel produs de ambrozie– sau înțepături de insecte, dar și la anumite alimente cum ar fi ouăle sau fructele de mare.

Principale simptome ale alergiilor se văd destul de repede la nivelul pielii, al mucoasei și al căilor respiratorii. Există, de asemenea, mai multe tipuri de reacțiile alergice. Cele ușoare includ erupții cutanate, mâncărime localizată.

ADVERTISEMENT

La alergiile moderate, simptomele se extind și la alte părți ale corpului și se manifestă prin mâncărime sau dificultăți de respirație. Dar există și alergii severe- ce pot duce chiar șocul anafilactic, iar dacă nu se intervine rapid, la deces.

„Incidența bolilor alergice este în creștere”

Alergiile se manifestă prin dermatită atopică, rinoree, prurit, strănut, stări de amețeală și chiar dificultăți de respirație. În cazuri mai grave, apar vărsăturile, crampele stomacale, dar și diaree.

ADVERTISEMENT

Medicii avertizează că tot mai mulți oameni suferă de alergii. „Se estimează că incidența bolilor alergice este în creștere. Ca și în toate țările UE, aproximativ 8 milioane de români (adulți și copii) suferă de o formă de alergie.

Este important de menționat că cele mai multe afecțiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calității vieții pacientului, atât din perspectiva vieții sociale cât și profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică și al societății.

ADVERTISEMENT

Sistemele de îngrijire a sănătății se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienților alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătății, farmacoterapie, absente de la locul de muncă și pierderea productivității”, a declarat Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, conform adevărul.ro. 

În România, rinita alergică afectează 20%-25% din populație, una din patru persoane, și 30%-35% dintre copii. Astmul alergic se întâlnește la 5% dintre adulți și 20% dintre copii. Dermatita atopică are o prevalență de 3%-5% la populația adultă și 20%-25% la copii. Iar când vine vorba de alergii alimentare,  se găsesc la aproximativ 2% dintre adulți și 8-10% dintre copii.

ADVERTISEMENT