News

Africa, noul El Dorado al ISIS. Învins în Siria și în Irak, Statul Islamic cucerește continentul negru

Amenințarea ISIS planează încă asupra lumii. Africa, noul fief al jihadiștilor Statului Islamic: destabilizarea țărilor și teroarea
03.05.2023 | 18:09
Africa noul El Dorado al ISIS Invins in Siria si in Irak Statul Islamic cucereste continentul negru
ADVERTISEMENT

Duminică, 30 aprilie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, fragilizat din punct de vedere politic în preajma unor alegeri cruciale la el în țară, a anunțat eliminarea celui de-al patrulea lider al grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS), Abu al-Hussein al-Qurashi, de către serviciile secrete turcești. Aceast anunț a reamintit faptul că, în ciuda înfrângerii sale militare în Irak și Siria, amenințarea organizației Stat Islamic planează încă asupra lumii.

Amenințarea rămâne

Sâmbătă, 23 martie 2019: Statul Islamic, în plină debandadă, își vede luptătorii regrupați în orașul Baghuz, la granițele din sud-estul Siriei. Mii de oameni se refugiază iar jihadiștii sunt încercuiți în ceea ce pare a fi bătălia finală. După săptămâni de lupte, Forțele Democratice Siriene (FDS) și alianța kurdo-arabă, susținute de coaliția antiteroristă internațională condusă de Washington, au învins ISIS și ”califatul” său autoproclamat la Mosul, în 2014, de Abu Bakr al-Baghdadi.

ADVERTISEMENT

Întreaga lume a salutat acest rezultat militar crucial. Cu toate acestea, în pofida pierderilor grele, fie că este vorba de luptătorii sau de liderii săi (Abu Bakr al-Baghdadi a fost eliminat de Statele Unite la 27 octombrie 2019 la Barisha, iar de atunci au fost eliminați trei dintre succesorii săi), organizația teroristă ISIS reprezintă în continuare o amenințare.

„Califatul” și-a recăpătat forma nebuloasă

ISIS nu mai este un califat, cu atât mai puțin un ”Stat Islamic”, dar organizația teroristă nu este moartă. În Orientul Apropiat și Mijlociu, și-a recăpătat forma nebuloasă. În aceste teritorii, își multiplică atacurile asupra închisorilor și taberelor pentru a-și elibera combatanții deținuți. Numeroase închisori, aflate sub control kurd, la Raqqa, Hassaké și Qamichli, au fost vizate în special.

ADVERTISEMENT

Atacuri colective, care îngrijorează în mod deosebit forțele kurde, care scotocesc orașele și cartierele în căutare de luptători și arme. Potrivit acestora, această schimbare de strategie a ISIS și voința de a controla închisorile atestă o determinare, pentru gruparea teroristă, de a se restructura.

În același timp, în unele localități izolate sau în deșert sunt comise atacuri de către celule jihadiste care vizează sporadic forțele de securitate și civilii. La 16 aprilie, în două atacuri comise de ISIS în Siria, în estul orașului Hama (centru), 41 de persoane, dintre care 24 de civili, au fost ucise. Printre acestea se aflau culegători de trufe și păstori.

ADVERTISEMENT

Slăbiți în Irak și în Siria, dar nu morți

Cu toate acestea, potrivit lui Matthew McFarlane, comandantul coaliției antitero internaționale, ISIS și-a pierdut în mare parte forța în Irak și Siria. ”De la începutul anului în Irak, până în prima săptămână din aprilie, am înregistrat o scădere de 68% a atacurilor în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă. ”În Siria, am înregistrat o scădere de 55% în aceeași perioadă”, a spus el, adăugând că atacurile au fost ”relativ limitate” și au fost comise de ”unul sau câțiva indivizi”.

În martie, un oficial militar irakian de rang înalt a afirmat că ISIS avea între 400 și 500 de luptători activi în țara sa. Estimările ONU, dezvăluite într-un raport publicat la 9 februarie, sugerează că există ”între 5.000 și 7.000 de membri și susținători” ai ISIS desfășurați între Irak și Siria, dintre care ”aproximativ jumătate” sunt combatanți.

ADVERTISEMENT

”În pofida pierderilor suferite de ierarhia lor și a măsurilor de secare a finanțelor lor”, se arată în raport, ”ISIS și afiliații săi continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa păcii și securității internaționale”. Această amenințare este ”accentuată în și în jurul zonelor de conflict în care ISIS este prezent”, ”cu scopul de a proiecta această amenințare în afara acestor zone”, adaugă ONU.

Expansiunea pe continentul negru

Printre zonele de conflict cuprinse în raportul ONU, Africa ocupă un loc aparte. Sub impulsul fondatorului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, emisari au fost trimiși pe continentul african pentru a instrui populația locală și a crea celule islamiste. O dorință pentru Al-Baghdadi de a scoate organizația teroristă din bastionul său din Levant. De atunci, expansiunea ISIS în Africa este din ce în ce mai mare și deosebit de îngrijorătoare în centrul și în sudul continentului, precum și în Sahel.

Un ”paradox” faptul că declinul ISIS în Irak și Siria a dat naștere expansiunii sale pe continentul african, a subliniat Seidik Abba, specialist în Sahel. ”ISIS s-a bazat pe eșecul statelor africane și a început implantarea sa pe continent chiar înainte de înfrângerea sa în Levant, în Libia, după căderea lui Muammar Gaddafi și s-a răspândit în Sahel”, a spus el.

”Din punctul de vedere al locației și al dinamicii recente, ISIS este cea mai importantă grupare teroristă din Africa, iar acest lucru nu se poate găsi nicăieri altundeva în lume!”, adaugă Seidik Abba. Această expansiune fulminantă poate fi explicată prin diverși factori și se bazează pe un teren propice: ”Gruparea teroristă s-a bazat în special pe problema sărăciei, cu o strategie de endogeneizare”, potrivit lui Seidik Abba.

Spre deosebire de Al-Qaeda, ISIS a recrutat populație locală. ”Poate că există puțini combatanți din Irak sau Siria în zona celor trei frontiere (Mali, Burkina Faso și Niger), dar liderii Katiba (unitățile de luptă), soldații de jos, sunt africani, care au profitat de sărăcie”.

Vidul occidental

Celălalt factor important este respingerea statului: ”O mare parte din acțiunea ISIS se bazează pe comunitatea nomadă, a cărei principală resursă este reprezentată de animale și care a fost abandonată de stat într-un moment în care ar fi trebuit să o ajute, când schimbările climatice au avut și încă au un impact major asupra modului lor de viață”, spune Seidik Abba.

În cele din urmă, specialistul evidențiază o implicare diferită a comunității internaționale atunci când a fost vorba de a ajuta Africa în fața instaurării ISIS: ”În Africa, ISIS a fost lăsat să se confrunte cu state care nu aveau mijloacele de a lupta împotriva sa, atunci când forțele internaționale s-au coalizat pentru a-i înfrânge pe jihadiștii din Levant”.

”De asemenea, ISIS a beneficiat de vidul lăsat de plecarea operațiunii Barkhane (condusă de armata franceză în Sahel, în coordonare cu cinci țări) întrucât partea pe care a eliberat-o la plecare nu a fost ocupată definitiv de forțele din Mali, contrar a ceea ce sugerează propaganda”, afirmă el, subliniind că ”nu s-a produs nici o schimbare în raportul de forțe odată cu sosirea grupului Wagner și a Rusiei, dimpotrivă”.

Africa, noul El Dorado al Statului Islamic?

Prezent mai întâi în Libia, apoi în Sahel, ISIS se răspândește de câteva luni în Golful Guineea. Benin, Togo și Ghana au fost vizate de organizația teroristă. Pentru Seidik Abba, Burkina Faso reprezintă o provocare majoră: ”Țara are șase frontiere, patru cu țări din Golful Guineea, celelalte două sunt Niger și Mali, care au fost deja atacate. Prin urmare, situația este foarte îngrijorătoare, mult mai îngrijorătoare decât se sugerează adesea”.

O dinamică care îl alarmează pe specialist, deoarece, potrivit acestuia, ”ISIS nu are o agendă politică, cu dorința de a înființa un stat, așa cum ar fi vrut să facă în Levant”. Scopul ”este deci de a destabiliza regimuri”, cu o dorință de ”teroare absolută prin atacarea populațiilor”, scrie TV5 Monde .

Această situație a determinat ONU să recunoască faptul că abordarea securitară a membrilor săi nu a fost cea corectă. Seidik Abba confirmă acest lucru: ”Nu ne mai putem mulțumi cu abordarea militară, avem nevoie de răspunsuri în termeni de dezvoltare și justiție, altfel există un risc mare ca Africa să devină noul El Dorado pentru ISIS”.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie