News

Liderul Statului Islamic, ucis într-o operațiune a Turciei. Abu Hussein al-Qurashi a condus organizația teroristă doar 6 luni

Recep Tayyip Erdogan a anunțat că liderul Statului Islamic a fost ucis într-o operațiune a serviciilor de informații turce
01.05.2023 | 18:03
Liderul Statului Islamic ucis intro operatiune a Turciei Abu Hussein alQurashi a condus organizatia terorista doar 6 luni
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat uciderea liderului grupării teroriste Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Forțele de informații turce l-au ucis pe liderul grupării teroriste Stat Islamic (SI), Abu Hussein al-Qurashi, în Siria, a anunțat președintele Turciei. “Acest individ a fost neutralizat în cadrul unei operațiuni a organizației naționale de informații turcești în Siria ieri (sâmbătă n.r.)”, a declarat Recep Tayyip Erdoğan într-un interviu acordat duminică postului de televiziune TRT Türk. Erdogan a precizat că organizația de informații îl urmărea pe Qurashi de mult timp.

Liderul Statului Islamic, ucis într-o operațiune a Turciei

Surse locale și de securitate siriene au declarat că raidul a avut loc în orașul Jindires din nordul Siriei, care este controlat de grupuri rebele susținute de Turcia și a fost unul dintre cele mai afectate de cutremurul din 6 februarie care a lovit Turcia și Siria. Armata națională siriană, o facțiune de opoziție cu o prezență de securitate în zonă, nu a făcut imediat niciun comentariu.

ADVERTISEMENT

Liderul Isis Abu Hussein al-Qurashi … era staționat într-un post militar aparținând grupului de mercenari susținut de Turcia Ahrar al-Sharqiya și a fost ucis în Jindires, Afrin”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene, o coaliție de luptă susținută de SUA, cu precădere kurdă, în nordul Siriei, subliniind influența și controlul turc în Jinderes, relatează The Guardian.

Un rezident a declarat că ciocnirile au început la marginea Jindires în noaptea de sâmbătă spre duminică, durând aproximativ o oră înainte ca locuitorii să audă o explozie puternică. Ulterior, zona a fost încercuită de forțele de securitate pentru a împiedica pe oricine să se apropie de zonă. Rezidenții au declarat că o operațiune a vizat o fermă abandonată care era folosită ca școală islamică.

ADVERTISEMENT

Abu Hussein al-Qurashi a condus organizația Stat Islamic doar 6 luni

SI l-a ales pe Qurashi ca șef în noiembrie 2022, după ce liderul anterior a fost ucis într-o operațiune în sudul Siriei. SI a cucerit întinderi vaste din Irak și Siria în 2014, iar șeful său de la acea vreme, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat un califat islamic pe un teritoriu care adăpostea milioane de persoane.

Însă gruparea a pierdut controlul asupra teritoriului în urma campaniilor desfășurate de forțele susținute de SUA în Siria și Irak, precum și de forțele siriene susținute de Iran, Rusia și de diverși paramilitari.

ADVERTISEMENT

Miile de militanți care i-au rămas s-au ascuns în ultimii ani mai ales în zonele îndepărtate din interiorul ambelor țări, deși sunt încă capabili să efectueze atacuri majore de tip “lovește și fugi”.

Coaliția condusă de SUA, alături de o alianță condusă de kurzi, cunoscută sub numele de Forțele Democratice Siriene, efectuează în continuare raiduri împotriva oficialilor SI în Siria.

ADVERTISEMENT

SUA au efectuat un raid cu elicopterul în nordul Siriei în cadrul unei operațiuni desfășurate la jumătatea lunii aprilie, afirmând că SI plănuia atacuri în Europa și în Orientul Mijlociu. Comandamentul central al SUA a declarat că a ucis un lider de rang înalt al grupării în cadrul operațiunii, numindu-l Abd-al Hadi Mahmud al-Haji Ali.

ADVERTISEMENT
Tags: