News

Mercenarii Grupului Wagner, implicați în masacrarea civililor în Mali. Organizația, acuzată de mai multe încălcări ale drepturilor omului

Documente interne ale armatei din Mali arată că mercenarii Wagner au participat, alături de forțele armate maliene, la „misiuni mixte” în urma cărora au fost uciși sute de civili.
05.05.2022 | 17:01
Mercenarii Grupului Wagner implicati in masacrarea civililor in Mali Organizatia acuzata de mai multe incalcari ale drepturilor omului
Documente interne ale armatei din Mali vorbesc despre implicarea mercenarilor Grupului Wagner Foto: AP, central.asia-news.com. colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mercenarii ruși din Africa au fost acuzaţi de masacrele în care au murit câteva sute de civili, stârnind noi temeri cu privire la impactul intensificării intervențiilor Moscovei asupra stabilității și securității țărilor de pe întreg continent.

Mercenarii grupului Wagner, implicați în masacrarea civililor în Mali

Oficialii occidentali s-au ferit până acum în mare măsură să numească autorii crimelor, dar martorii, liderii comunității locale, diplomații și analiștii locali au dat vina pentru multe dintre decese pe luptătorii Grupului Wagner, o rețea de companii private conduse de un aliat apropiat al lui Vladimir. Putin.

ADVERTISEMENT

Incidentele au avut loc în Mali, țara strategică din Africa de Vest unde Wagner a sosit anul trecut după ce a încheiat un acord cu noii săi conducători militari.

Documente interne ale armatei maliene consultate de The Guardian relevă prezența membrilor Wagner – denumiți „instructori ruși” – în „misiuni mixte” cu soldați și jandarmi malieni în timpul operațiunilor în care au fost uciși mulți civili.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor compilate de ONG-ul Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), până la 456 de civili au murit în nouă incidente care au implicat forțele maliene și soldații Grupului Wagner între ianuarie și jumătatea lunii aprilie a acestui an.

Cel mai grav incident a avut loc în martie, când se presupune că Grupul Wagner ar fi fost implicat într-un masacru din Moura, un sat controlat de extremiști islamiști, unde între 350 și 380 de bărbați au fost uciși într-o perioadă de patru zile.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, au apărut noi acuzații cu privire la două schimburi de focuri în satele din jurul orașului Hombori din regiunea centrală Mopti, în urma morții unuia sau posibil a doi mercenari Wagner care însoțeau trupele maliene în operațiuni împotriva militanților islamiști.

Grupul Wagner, în slujba regimului militar din Mali

Lucrătorii umanitari, experții și militanții pentru drepturile omului au spus că un atac a avut loc după ce o patrulă militară a fost prinsă în ambuscadă la periferia unui sat, în jurul orei 9.30, pe 19 aprilie.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei note militare interne maliene, un „instructor rus” a fost rănit de o mină improvizată și a murit după ce a fost transportat în orașul Sevare. Un oficial medical din Sevare l-a descris pe bărbat ca fiind un rus de 30 de ani.

În urma ambuscadei, soldații malieni au tras într-o piață aglomerată.

Conducătorii militari din Mali, care au preluat puterea printr-o lovitură de stat în mai anul trecut, au spus că rușii din țară sunt instructori și nu sunt desfășurați în roluri de luptă. Armata – cunoscută uneori prin abrevierea FAMA – a negat că un rus a fost ucis pe 19 aprilie și a spus că victima a fost unul dintre propriii soldați.

De asemenea, a negat uciderea oricăror civili și a spus că 18 teroriști au fost „neutralizați” în timpul operațiunilor de securitate „viguroase”.

Un alt memoriu intern a descris o ciocnire pe 23 aprilie între militanți și „o patrulă comună a FAMA și instructorilor ruși” între satele Mondoro și Boni. „Pierderile provizorii” s-au ridicat la „doi morți – un FAMA și un rus – și 10 răniți – șase FAMA și patru ruși”, se arată în memoriul, trimis la câteva ore după incident.

Detaliile despre „pierderile inamicului” au fost „indisponibile pentru moment”. Alte douăsprezece persoane – care ar fi putut fi extremiști – se crede că au murit și ele.

Grupul Wagner, acuzat în mod repetat de încălcări ale drepturilor omului

Grupul Wagner a fost activ într-o duzină de țări din Africa și a fost acuzat în mod repetat de încălcări ale drepturilor omului pe continent. Marți, un raport al Human Rights Watch a susținut că forțele din Republica Centrafricană identificate ca ruși par să fi ucis și torturat civili din 2019, reluând constatările similare ale unui grup de experți ONU de anul trecut.

Grupul a luat parte și la invazia Ucrainei și a fost legat de atrocitățile de acolo.

Oficialii britanici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „o deteriorare semnificativă a situației drepturilor omului” în Mali în ultimele luni, despre care au observat că a coincis cu sosirea a între 600 și 1.000 de luptători Wagner.

„Așa cum prezența mercenarilor ruși a determinat o creștere a încălcărilor drepturilor omului și a abuzurilor în Republica Centrafricană în 2021, același lucru se vede și acum în Mali”, a spus un diplomat britanic.

Noua conducere a țării a contractat Grupul Wagner pentru un tarif estimat de 10 milioane de dolari pe lună, care să fie plătit atât în ​​numerar, cât și prin drepturi de extragere a mineralelor, cred experții.

Grupul și-a stabilit un cartier general în apropierea aeroportului internațional al capitalei în decembrie, după cum arată fotografiile prin satelit împărtășite de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și înregistrările de zbor, înainte de a se muta la baze de operare avansate pe o porțiune de teritoriu în centrul Mali în ianuarie și februarie.

Liderii comunității, diplomații și oficialii au declarat pentru că luptătorii Wagner au fost văzuți în patrule comune cu forțele armate maliene de-a lungul graniței cu Burkina Faso și Niger, la frontiera de vest cu Mauritania și, de asemenea, în orașe din nordul Mali, inclusiv Timbuktu.

Piloții Wagner operează elicoptere ale armatei din Mali

Piloții puși la dispoziție de Wagner operează acum elicoptere ale armatei maliene, iar grupul a furnizat și luptători care au condus forțele maliene în operațiuni mai mari, în special una împotriva insurgenților islamiști, care a început la sfârșitul lunii februarie.

La începutul lunii martie, peste 30 de cadavre au fost găsite arse în orașul Niono din centrul Mali, în urma operațiunilor forțelor maliene sprijinite de Wagner. Martorii locali au acuzat atât luptătorii malieni, cât și ruși că au ucis civili. Multe victime au fost legate și legate la ochi, apoi împușcate, potrivit Human Rights Watch. Autoritățile maliene au negat acuzațiile.

Moura, unde presupusul masacru a sute de persoane a avut loc în martie, este un sat într-o zonă mlăștinoasă greu accesibilă din lunca inundabilă a râului Niger, controlată de mulți ani de militanții din Grupul de Sprijin pentru Islam și musulmani (GSIM), legat de Al-Qaida. Extremiștii au impus locuitorilor versiunea lor riguroasă și intolerantă a legii Sharia, au crescut taxele și i-au obligat pe bărbații localnici să le urmeze codurile vestimentare.

GSIM și alte facțiuni islamiste extremiste au căutat să recruteze printre păstorii din minoritatea etnică Peuhl, exploatând nemulțumirile față de guvern și de alte grupuri etnice. Potrivit supraviețuitorilor, cei uciși în Moura erau toți din comunitatea Peuhl.

Héni Nsaibia, cercetător senior la ACLED, a declarat că între 60 și 100 dintre cei uciși ar fi fost militanți islamişti neînarmați, dar restul erau civili. Forțele guvernamentale au găsit cantități mari de arme în Moura.

Mai mulți martori au spus că operațiunea a fost condusă de bărbați albi care vorbeau „o limbă ciudată”, pe care unii au identificat-o drept rusă, deși majoritatea soldaților care au ucis civili erau „oameni malieni”.

Armata maliană a declarat că a ucis 203 militanți în timpul unei operațiuni militare în Moura și a negat informațiile despre execuții.

Rusia a respins cererea ONU pentru o investigație independentă asupra masacrului

Rusia a respins cererea Națiunilor Unite de a comanda o investigație independentă asupra masacrului, iar Mali a blocat eforturile ONU de a trimite o echipă la Moura. Ambasadorul adjunct al Moscovei la ONU a spus că autoritățile din Mali „nu au o agendă ascunsă” și că afirmațiile privind implicarea mercenarilor ruși în masacre fac parte dintr-un „joc geopolitic sordid”.

SUA și alții au susținut că Grupul Wagner este finanțat de puternicul om de afaceri Evgheni Prigojin, care are legături strânse cu Vladimir Putin. Contactat de The Guardian, Prigojin a negat orice cunoaștere a grupului și a negat informațiile despre masacre.

„Pe orice terorist ucis de armata maliană, Occidentul a încercat să-l prezinte drept un civil… În ceea ce privește [presupusele] atrocități, nici eu, nici oamenii pe care îi cunosc, nici armata maliană nu le-am comis”, a spus el.

Săptămâna trecută, extremiștii islamiști din GSIM au susținut că au capturat un luptător din Wagner în regiunea Segou din centrul Mali.

„Aceste forțe criminale au participat împreună cu armata maliană la o operațiune de descindere aeriană asupra unei piețe din satul Moura, unde s-au confruntat cu mai mulți mujahedini înainte de… uciderea a sute de civili nevinovați”, se arată în declarația GSIM.

Analiştii cred că luptătorul Wagner a fost probabil capturat în februarie. Decesele a „trei sau patru” agenți Wagner au fost „mai mult sau mai puțin” confirmate, dar numărul total de victime este probabil să fie mai mare.

ADVERTISEMENT
Tags: