News

Agenţia Europeană a Medicamentului va decide săptămâna viitoare dacă aprobă doza a treia a serului Pfizer

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va veni luni cu o decizie referitoare la necesitatea dozei a treia de la Pfizer.
30.09.2021 | 15:40
Agentia Europeana a Medicamentului va decide saptamana viitoare daca aproba doza a treia a serului Pfizer
ADVERTISEMENT

Potrivit spuselor a doi oficiali europeni, decizia EMA de la începutul săptămânii viitoare va fi una bazată pe o evaluare generală și care se va axa pe siguranță și inclusiv eficacitate.

De asemenea, EMA nu va spune cu precizie vârsta şi grupele de risc pentru cei care își vor administra și doza a treia.

ADVERTISEMENT

În urma recomandării EMA, țările europene vor putea lua, de asemenea, o decizie referitoare la utilizarea la nivel național a dozei a treia.

“În 4 octombrie, EMA va publica o opinie referitoare la necesitatea rapelului cu vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru populația generală”, a declarat Emer Cooke, liderul agenției, într-o conferință cu europarlamentarii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, recomandarea EMA va garanta într-un mod legal o protecție anti-Covid și de către doza a treia. Între timp, specialiștii s-ar împărți în două tabere în ceea ce privește imunizarea cu a treia doză. Unii cred că este necesară, iar alții nu.

În România deja se administrează a treia doză de vaccin anti-Covid

De altfel, există țări unde doza este deja folosiă: Austria, Ungaria şi Cehia, Marea Britanie. Și peste Ocean, în SUA, s-a aprobat doza a treia, dar doar persoanelor vulnerabile și cu vârste de peste 65 de ani.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, acest ser este destinat celor peste 50 de ani, personalului medical, celor care au interacționat cu apropiat cu persoane cu o imunitate slabă, dar și celor care au risc ridicat de contaminare Covid.

Ce ser se administrează ca a treia doză în România

Și România se numără printre țările unde oamenii au început deja să se injecteze cu a treia doză. Mai exact, cu serurile de Pfizer și Moderna.

ADVERTISEMENT

”Cu ce ne vaccinăm. Cu un vaccin ARN Mesager. Avem în țară în acest moment, pe stoc, 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna.

Cine este eligibil se vaccinează cu vaccin ARN Mesager. Fie că ne-am vaccinat prima dată cu Pfizer BioNTech, cu Moderna sau cu AstraZeneca, ne vom vaccina cu doza 3 cu un vaccin produs prin tehnologia ARN Mesager.

Te poți vaccina cu orice vaccin ARN Mesager. Deci dacă ne-am vaccinat cu Moderna, ne putem vaccina cu Moderna sau cu Pfizer BioNTech, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin.

Vorbim de Pfizer și de Moderna. Dacă cineva dorește din diferite motive să facă un switch, poate să facă fără probleme.

Dacă ne-am vaccinat cu AstraZeneca, care nu este produs printr-o tehnologie ARN Mesager, ne vom vaccina cu a treia doză alegând unul dintre cele două cu tehnologia ARN Mesager – Pfizer sau Moderna”, a explicat la Digi 24 secretarul de stat la ministerul sănătății, Andrei Baciu.

ADVERTISEMENT