News

Agențiile umanitare, deseori cuiburi pentru teroriști. Banii din sectorul ajutorului internațional, deturnați în favoarea islamiștilor

Cazul UNRWA dezvăluie o problemă gravă în sectorul ajutorului umanitar. Milioane de ajung în buzunarele teroriștilor și fundamentaliștilor
14.02.2024 | 18:33
Agentiile umanitare deseori cuiburi pentru teroristi Banii din sectorul ajutorului international deturnati in favoarea islamistilor
De ani de zile, UNRWA a găzduit actori care nu sunt deloc interesați de o rezolvare pașnică a conflictului israeliano-palestinian / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cazul UNRWA, agenția ONU din Fâșia Gaza acuzată că a angajat teroriști Hamas, dezvăluie o problemă mult mai amplă în ceea ce privește ajutorul umanitar.

Probleme sistemice în sectorul ajutorului internațional

Consensul global privind natura esențială a activității umanitare cedează prea ușor locul moralității, adesea cu consecințe devastatoare. Este timpul să fie recâștigat acest teren, sunt de părere doi experți.

ADVERTISEMENT

Dovezile care îi implică pe angajații Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) în atacurile teroriste din 7 octombrie nu ar trebui să fie o surpriză pentru oricine a urmărit îndeaproape activitățile agenției ONU pentru refugiații palestinieni, sunt de părere ambasadorul Mark Wallace și dr. Hans-Jakob Schindler, care conduc organizația Counter Extremism Project.

Acuzațiile conform cărora unii angajați ai UNRWA ar fi fost, de fapt, agenți ai Hamas sunt doar cea mai recentă manifestare a unei probleme mult mai ample care afectează sectorul ajutorului internațional.

ADVERTISEMENT

Lipsa de control și reglementare

Lipsa uluitoare de control și reglementare a fondurilor umanitare din ultimele decenii a permis ca miliarde de dolari din banii contribuabililor să ajungă în visteria teroriștilor.

În timp ce agențiile de ajutorare pot obiecta față de ceea ce percep ca fiind o „birocrație” greoaie, controlul strict și transparența sunt, de fapt, fundamentale pentru activitatea umanitară: acestea asigură că ajutorul este livrat celor care au nevoie de el și nu este deturnat către grupuri extremiste și teroriste.

ADVERTISEMENT

De ani de zile, UNRWA a găzduit actori care nu sunt deloc interesați de o rezolvare pașnică a conflictului israeliano-palestinian. Potrivit unui dosar prezentat de serviciile de informații israeliene, unul din zece membri ai personalului este un „agent” terorist, scrie Euronews.

Dovezile israelienilor

Aproximativ 23% dintre lucrătorii UNRWA de sex masculin din Fâșia Gaza au legături cu Hamas sau cu Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), în comparație cu 15% din totalul bărbaților din Gaza. Iar 49% au „rude apropiate” care au, de asemenea, legături cu Hamas sau PIJ.

ADVERTISEMENT

Iar afirmațiile UNRWA conform cărora nu avea cunoștință de vasta rețea de tuneluri Hamas sub școli și spitale, finanțată cu miliarde de dolari din ajutoare deturnate, devin din ce în ce mai puțin credibile.

De-a lungul anilor, mai mulți membri ai personalului UNRWA s-au dovedit a fi teroriști sau lideri ai unor organizații teroriste, între care Awad al-Qiq, un producător de rachete al PIJ, Said Siam, un fost ministru de interne al Hamas, și Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, un terorist sinucigaș care a ucis șapte angajați ai CIA în Afganistan în 2009.

La 7 octombrie, 12 membri ai personalului UNRWA au ajutat Hamas să comită masacrul sau au ajutat gruparea teroristă în urma atacului. Potrivit dosarului, unul dintre angajații agenției a luat ostatică o femeie, altul a distribuit muniție, iar un al treilea a participat la un masacru într-un kibuț de pe teritoriul israelian.

Afganistan, Somalia…

Cum au ajuns lucrătorii umanitari să joace un rol în cel mai grav masacru împotriva evreilor de la Holocaust încoace? În realitate, UNRWA este departe de a fi o excepție în ceea ce privește finanțarea terorismului umanitar. În lumea ajutorului internațional, acesta este un risc profesional.

De-a lungul anilor 1990, talibanii au hărțuit și jefuit în mod regulat agențiile de ajutorare. Actualul regim taliban folosește, de asemenea, o rețea de organizații locale fictive pentru a deturna banii pentru ajutor.

La începutul anilor 2000, rapoartele au dezvăluit că, în Somalia, gruparea Al-Shabaab, afiliată la Al-Qaeda, a deturnat atât de mult ajutor internațional încât a înființat un „Birou de coordonare umanitară”, cerând grupurilor de ajutor să se „înregistreze”. Câțiva ani mai târziu, Al-Shabaab a continuat să extorcheze ajutorul prin blocaje rutiere și așa-numitele „taxe”.

Milioane din buzunarul contribuabililor

În 2018, un audit parțial al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a dezvăluit că aproximativ 649 de milioane de euro din programele finanțate de contribuabilii americani în Irak și Siria au fost controlate în mod necorespunzător.

În același an, zeci de persoane și organizații care primiseră fonduri de la USAID în regiune au fost trecute pe o listă neagră și fonduri în valoare de peste 185,5 milioane de euro au fost înghețate.

Grupul rebel Houthi din Yemen blochează aproape tot ajutorul internațional în zonele pe care le controlează. Acesta a înființat o agenție „umanitară”, „Consiliul suprem pentru gestionarea și coordonarea afacerilor umanitare și a cooperării internaționale” (SCMCHA), cu scopul de a redirecționa ajutorul către propriile scopuri militante. Rezultatele au fost catastrofale pentru poporul yemenit.

Finanțare greșită

Reglementarea ajutorului nu se limitează la atenuarea problemelor de securitate. Pe teren, este puțin probabil ca orice sumă de bani acordată unui grup militant să își atingă obiectivele declarate și, ca în cazul UNRWA, exacerbează de fapt conflictul pe care încearcă să îl atenueze.

Cu doar doi ani în urmă, administrația Biden a reluat finanțarea UNRWA pe baza angajamentelor organizației în ceea ce privește „transparența, responsabilitatea și neutralitatea”. Mai multe guverne europene, inclusiv al Germaniei, au crescut chiar și finanțarea UNRWA în urma atacurilor din octombrie.

Este evident că aceste decizii nu au avut efect benefic. Dar ele sunt rezultatul unui flux constant de argumente din partea lucrătorilor umanitari și a grupurilor de ajutorare care susțin că reglementările și sancțiunile, chiar și cu scutiri umanitare, nu fac altceva decât să le împiedice munca.

UNRWA nu a controlat mai nimic

Această atitudine este periculoasă, după cum a scris fostul consilier general al UNRWA, James Lindsay, într-un raport din 2009: „UNRWA a luat foarte puține măsuri pentru a detecta și elimina teroriștii din rândurile sale (…) și nici un pas pentru a împiedica membrii organizațiilor teroriste, cum ar fi Hamas, să li se alăture”.

Grupările teroriste brutale și regimurile extremiste vor vedea întotdeauna fondurile umanitare ca pe niște cvasi-buzunare de economisire pentru a-și consolida propria putere. Supravegherea eficientă, transparența bugetară, cerințele cuprinzătoare de raportare și controalele interne și externe sunt esențiale pentru a se asigura că orice probleme emergente sunt detectate rapid.

Că deturnarea ajutorului este atenuată și că sunt instituite măsuri de protecție pentru a preveni implicarea lucrătorilor internaționali din domeniul ajutorului în grupuri teroriste sau în atacuri.

În ciuda criticilor formulate de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, mai multe țări europene, pe lângă Statele Unite, și-au suspendat plățile către UNRWA. Acesta este un pas în direcția corectă.

Consensul global privind natura esențială a activității umanitare cedează prea ușor locul moralității, adesea cu consecințe devastatoare. Este timpul să recâștigăm acest teren, care pentru prea mult timp a oferit acoperire pentru cele mai grave acte de terorism, consideră cei doi experți.

ADVERTISEMENT